Kiemelt hírek

Kínában még több atomblokk épül

Kínában még több atomblokk épül

Kínában két helyszínen, összesen 4 atomblokkot építenek- derül ki a ROSATOM orosz atomholding közleményéből.

A ROSATOM State Atomic Energy Corporation (ROSATOM Állami Atomenergiai Vállalat) a világ nukleáris piacának egyik vezető vállalata. A vállalat megkezdte a Tianvani Atomerőmű 7 és 8. és a Hszidapu Atomerőmű 3. és 4. blokkjának építési munkálatait.

Atomerőművet építenek

A május 19-én megtartott ünnepségen Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csing-ping kínai elnök is távkapcsolás keretében vett részt.

Alekszej Lihacsov, a ROSATOM orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója, az építkezés kezdetének alkalmából hangsúlyozta, hogy a Tianvani Atomerőmű eddig elkészült blokkjai megbízhatóan üzemelnek és nagymértékben hozzájárulnak Kína energiabiztonságához. Az Oroszország részvételével megépült egységek, eddig több mint 270 milliárd kilowattóra villamos energiát állítottak elő.

A ROSATOM 3+ generációs nyomottvizes technológiájának zászlóshajója a VVER-1200 blokktípus. A Paks II. Atomerőműben is megvalósuló VVER-1200 típusú reaktorokkal üzemel majd a Tianvani Atomerőmű 7. és 8. blokkja és a Hszidapu Atomerőmű 3. és 4. blokkja.

Oroszországban már 4 VVER-1200 típusú blokk üzemel, illetve 1 Fehéroroszországban. A ROSATOM nemzetközi rendelésállománya 35 atomerőművi blokkra szól, melyek 12 országban a kivitelezés különböző fázisaiban tartanak.

A korábbi reaktorgenerációkhoz hasonlítva a VVER-1200 típusú reaktorral felszerelt 3+ generációs blokktípus számos előnnyel rendelkezik. A VVER-1000 típusnál 20 %-kal nagyobb a teljesítménye és a kiszolgáló személyzet létszáma 30-40 százalékkal kisebb. Megduplázódott a blokk garantált üzemideje, elérve a 60 évet, ami meghosszabbítható további 20 évvel.

Ezt a technológiát választotta Kína mellett Magyarország, Finnország, Törökország, Fehéroroszország, Banglades és más országok.

 

BG

Forrás: Világgazdaság, Portfolio