Kiemelt hírek

Kínai egyetem magyarországi működéséről írtak alá megállapodást

Kínai egyetem magyarországi működéséről írtak alá megállapodást

A Hejlongcsiang Kínai Orvoslási Egyetem további magyarországi működéséről írtak alá nemzetközi szerződést, Szijjártó Péter szerint Kína és Magyarország kapcsolatának egyik legfontosabb pillére az oktatás. 

A külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a két ország közötti együttműködés soha volt olyan jó, mint most. Felidézte, hogy májusban stratégiai átfogó partnerségi megállapodást kötöttek, Magyarországnak pedig az az érdeke, hogy  a szoros együttműködés fennmaradjon a világ egyik legerősebb gazdaságával rendelkező országával. Kiemelte, hogy Magyarországon az oktatási rendszer minden szintjén biztosított a kínai nyelvű oktatás.

 

Kínai egyetem Magyarországi működéséről írtak alá megállapodást

Az új felsőoktatási törvény értelmében írták alá a megállapodást a Hejlongcsiang egyetem magyarországi működéséről

 

A Hejlongcsiang egyetemnek már 2010 óta van kihelyezett tagozata a Semmelweis Egyetemen, a kínai intézmény - amely már 50 éve működik - komoly szakmai elismertségnek örvend. Az új felsőoktatási törvény értelmében írták alá a megállapodást a Kínai Népköztársaság kormányának felhatalmazása alapján a Hejlongcsiang egyetemmel, összesen öt olyan egyetem van, melynek további itteni működéséhez kormányközi megállapodásra van szükség. A tárcavezető szerint a megállapodás mérföldkövet jelent a magyar-kínai oktatási együttműködésben.

 

Kínai egyetem Magyarországi működéséről írtak alá megállapodást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Hszü Mej, Heilongcsiang tartomány oktatási hivatalának elnöke sajtótájékoztatót tartott a megállapodás aláírása után

 

Kérdésre hozzátette, hogy minden Magyarországon működő külföldi egyetem esetében akkor kötnek kormányközi megállapodást, amikor megegyeztek minden kérdésben. Hszü Mej, Hejlongcsiang tartomány oktatási hivatalának elnöke azzal indokolta a megállapodás jelentőségét, hogy a kétoldalú kapcsolatok alapja a kulturális és oktatási együttműködés. Évek óta együttműködnek az SE-vel, és ez az együttműködés emelkedett most magasabb szintre - fogalmazott.

 

MTI/T.D.