Kiemelt hírek

Kínát légi selyemút köti össze Budapesttel

Kínát légi selyemút köti össze Budapesttel

A kínai-magyar légi Selyemút létrejöttével évente több tízezer tonnával növekszik meg a Budapest Airport teherforgalma. A Csengou Nemzetközi Repülőtér és a budapesti repülőtér között megkötött szerződés szerint, a közvetlen járat korábban a két ország között hetente 3 alkalommal ingázott, de mostantól heti ötször fog.

Kossuth József, a Budapest Airport Cargo vezetője szerint a járatok, géptípusok nagy kapacitásúak, 1-1 járattal 50-100-150 tonna árut képesek irányonként mozgatni. A járatszámbővülés miatt a jövőben átlagosan 1-1,5 járat fog naponta közlekedni a két ország között.

Kínai-Budapest Selyemút jött létre

Tavaly a Budapesti Airport teherforgalma kb. 140.000 tonna volt, amihez 20-30 ezer tonnát jelentett a légi Selyemút. A Kínából Magyarországra érkező árumennyiség nagy része nem marad az országban.

Kossuth József elmondta, hogy áprilisban a Kínából hazánkba érkezett árumennyiség 80%-a nem maradt itt, hanem Lengyelországba és környező országokba szállították tovább. Ez azt is jelenti, hogy már most regionális szerepe van a Budapesti Airport-nak.

Ez a megállapodás illeszkedik a magyar kormány Kína-barát politikájához, melynek egyik eleme a kínai hitelből finanszírozott Budapest-Belgrád vasútvonal megépítése, vagy az Európai Unióból elsőként ,a koronavírus elleni kínai vakcinák beszerzése.

 

BG

Forrás: EuroNews