Kiemelt hírek

Kövér László utoljára Hongkongba és Makaóra látogatott

Kövér László utoljára Hongkongba és Makaóra látogatott

Magyar házelnök először látogatott Hongkongba és Makaóra kínai hivatalos látogatásának befejezéseként, ahol megbeszélést folytatott Andrew Leunggal, a Törvényhozó Tanács elnökével és Leung Csun-jing kormányzóval, Makaón pedig a kormányzatot vezető Csuj Szaj-onnal és Ho Lat Szenggel, a Törvényhozó Tanács elnökével.

"A mostani kínai látogatással a törvényhozási kapcsolatokat is szerettük volna felemelni arra a szintre, mint amit Magyarország miniszterelnöke és Kína államfője a stratégiai partnerség kinyilvánításával megvalósított" - fogalmazott a házelnök. Magyarország és Kína barátsága 68 éves barátságra épül, ám az elmúlt két évtizedben a gazdasági és társadalmi kapcsolatrendszer kiemelten fejlődött a két ország között.

 

Magyar házelnök először látogatott Hongkongba és Makaóra

Leung Csun-jing hongkongi főkormányzó fogadta Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét Hongkongban

 

"Mivel Hongkong Kína része, nem közömbös számunkra, hogy Hongkonggal mint különleges közigazgatási területtel hogyan tudunk együttműködni" - hangoztatta Kövér László. Mint mondta, "Kína az Európai Unión kívüli legfontosabb kereskedelmi partnerünk, ezen belül Hongkong központi globális pénzügyi-gazdasági szerepe miatt önmagában is előkelő helyet foglal el". 

 

Magyar házelnök először látogatott Hongkongba és Makaóra

Ho Lat Szeng, a Törvényhozó Tanács elnöke fogadta Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét Makaón

 

Magyarország célja, hogy egyedülálló logisztikai adottságait kihasználva a közép-európai térségben befektető kínai és hongkongi vállalatok mint elsődleges befektetési célországra tekintsenek rá, amikor az európai uniós piacra lépés lehetőségét veszik fontolóra. Kövér László tájékoztatást adott magyarországi befektetési lehetőségek iránt érdeklődő hongkongi bankároknak és üzletembereknek hazánk keleti nyitási politikájáról és gazdasági fejlődéséről. A delegáció tagjaként pedig Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára és Bernáth Tamás, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója kereskedelmi, pénzügyi és üzleti tárgyalásokat folytatott a kétoldalú kapcsolatokban érdekelt vállalatok és bankok vezetőivel.

 

/T.D.