Kiemelt hírek

Magyar-kínai üzletember-találkozót tartottak

Magyar-kínai üzletember-találkozót tartottak

A Baranya Megyei Önkormányzat szervezésében magyar-kínai üzletember-találkozót tartottak Pécsen, amelyen az ázsiai népköztársaság keleti fekvésű, 57 milliós lélekszámú Csöcsiang (Zheijang) tartományából érkező, több mint harminc vállalatvezető vett részt. Az eseményen Baranya és Csöcsiang testvérmegyei együttműködését is megerősítették.

 

Madaras Zoltán, BMÖ közgyűlésének elnöke a kétoldalú kapcsolatokat méltatva arról beszélt, hogy a kínai vállalatok számára Magyarország továbbra is jó befektetési célpont. Az ázsiai állam magyarországi befektetéseinek értéke meghaladja a 4 milliárd dollárt, az itt működő kínai vállalatok több mint 15 ezer embernek adnak munkát - tette hozzá. Rámutatott: minden politikai és kulturális feltétel adott a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlesztéséhez. "Kína a legújabb technológiák használatával biztosítja, hogy a magyar gazdaság versenyképessége folyamatosan és dinamikusan nőjön" - hangoztatta azt is felidézve, hogy Baranya és Csöcsiang tartomány 2004 óta működik együtt.

 

Magyar-kínai üzletember-találkozót tartottak - fotók: komlomedia.hu

 

Csö Csüau, a csöcsiangi tartományi tanács főtitkára köszöntőjében emlékeztetett rá, hogy a két ország éppen 70 éve létesített diplomáciai kapcsolatot. Intenzív gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok kialakítását is szorgalmazta tartománya és Baranya között. Szavai szerint a dél-magyarországi megye "nagyon komoly" mezőgazdasági adottságokkal és "részlegesen nagyon jó ipari gyártókapacitásokkal" rendelkezik. Támogatják az együttműködést az okos- és digitális technológiák, az "új energiák", illetve az elektronikus kereskedelem, a kultúra és a turisztika területén - jelezte a kínai tisztségviselő.

A találkozóra 33 csöcsiangi vállalatvezető érkezett, akik egyebek között az informatikai- és a bankszektort, az egészség- és az építőipart képviselik. Az eseményre 43 baranyai vállalkozót hívtak meg.