Kiemelt hírek

Magyar miniszteri delegáció Kínában: már az első napon több megállapodás született

Magyar miniszteri delegáció Kínában: már az első napon több megállapodás született

Orbán Viktor miniszterelnök vezette magyar delegáció tagjaként, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentette, hogy Magyarország vált Kína első számú gazdasági partnerévé a közép-európai térségben.

A Bank of China képviselőivel és Csung San kínai kereskedelmi miniszterrel folytatott tárgyalása után kifejtette: Közép-Európából Magyarország exportál a legtöbbet Kínába, közép-európai összevetésben pedig Magyarországra érkezik a legtöbb befektetés az ázsiai országból, és nálunk nő a legnagyobb ütemben a kínai turisták száma. Tavaly 2,25 milliárd dollárnyi exportunk volt Kínába, ami 25 százalékos bővülést jelentett, az idei első két hónapban pedig további 31 százalékkal növekedett.

 

Magyar miniszteri delegáció Kínában: már az első napon több megállapodás született

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Csung San kínai kereskedelmi miniszterrel tárgyalt Pekingben 

 

A tárgyalások során több megállapodás is született, a többnapos látogatás során még több várható. Szijjártó felhívta a figyelmet gazdasági, turisztikai, kereskedelmi kapcsolatok további bővülésére; így a kínai és a magyar Eximbank megállapodott egy egymilliárd dolláros befektetési alap létrehozásában, továbbá  az Ázsiai Infrastrukturális Befektetési Bank felvette tagjai közé Magyarországot. A két Eximbank már korábban is létrehozott egy befektetési alapot, ám a mostani megegyezés szerint a magyar pénzintézet 70 millió dollárnyi befektetéssel száll be, cserébe pedig 140 millió dollárnyi befektetést hajt végre az alap Magyarországon.

 

A magyar-kínai kereskedelmi forgalom alakulása 2001-2016 között

A magyar-kínai kereskedelmi forgalom alakulása 2001-2016 között

 

Az Ázsiai Infrastrukturális Befektetési Bank több lehetőséget nyit meg a magyar technológia számárak, elsősorban a vízgazdálkodás és az informatika területén, hogy betörhessen az ázsiai beruházások piacára. Továbbá megegyezés született a két ország közötti légijárat indításáról, a Budapest-Peking járat után megkezdődtek a tárgyalások egy Budapest-Sanghaj járat indításáról is. A magyar élelmiszer export rendkívül dinamikusan bővül az ázsiai országban, tavaly a kivitel 58 százalékkel nőtt, az idei első két hónapban pedig újabb 100 százalékos növekedés tapasztalható köszönhetően annak, hogy Közép-Európában Magyarország rendelkezik a legtöbb élelmiszeripari exportengedéllyel. Az élelmiszerexport megállapodás szerint sikerült véglegesíteni a magyar kukorica exportjára vonatkozó engedélyezési eljárást, rövidesen magyar tejtermékek is kerülhetnek az ázsiai országba

 

/T.D.