Kiemelt hírek

Negyedik alkalommal rendezték meg a Kína-KKE Kulturális és Kreatív Ipari Fórumot

Negyedik alkalommal rendezték meg a Kína-KKE Kulturális és Kreatív Ipari Fórumot

Menczer Tamás, tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár a fórumon hangsúlyozta: a magyar kreatív ipar elképesztően dinamikus ütemben bővül. A tucatnyi ágazatból álló iparágból kiemelkedik a film, a reklám és a divat, a magyar vállalkozók jelenleg ezeken a területeken érhetik el a legnagyobb nemzetközi sikereket.

Az idén ünnepeljük a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulóját, a kétoldalú kapcsolatok soha nem voltak olyan jók, mit manapság, ezt mutatja az is, hogy a kereskedelmi forgalom 2018-ban meghaladta a 8,7 milliárd dollárt, ami mintegy 10 százalékos növekedés az előző évhez képest - mondta az államtitkár.

Tuan Csie-lung, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövete a rendezvényen úgy értékelte, hogy a két ország kapcsolatai a nemzetközi környezet változásától és a földrajzi távolságtól függetlenül is kedvezően alakultak évtizedeken át. Magyarország keleti gyökereinek köszönhetően a kétoldalú kapcsolatok erősek és bizalmon alapulnak, a kínai kultúra Budapesten európai viszonylatban is egyedülállóan sok programmal és intézménnyel lehet jelen - tette hozzá.

 

Negyedik alkalommal rendezték meg a Kína-KKE Kulturális és Kreatív Ipari Fórumot

 

A kínai delegáció vezetője üdvözölte, hogy Kína és Közép-Európa között nem csupán a kereskedelem, hanem a kreatív ipar és a kultúra kapcsolatai is erősödnek. Utóbbiakat a kínai kulturális és turisztikai minisztériumot képviselő Ma Feng a társadalmi fejlődés feltételének nevezte. A kulturális ipar - mint mondta - a kínai GDP-n belül is a legjelentősebben bővülő területek egyike, így mára a kreatív ágazat az ország gazdasági erejének meghatározó része. Kína világszinten szeretné bővíteni a kulturális kereskedelmét, és úgy látja, hogy a közép- és kelet-európai államokkal kialakított együttműködés tartogat még olyan lehetőségeket, amelyek a gazdaság más területeit is erősíthetik - hangsúlyozta.

Ma Feng a kapcsolatok erősítése érdekében tapasztalatcserét, a közös projektek együttes támogatását, és hatékonyabb kapcsolatokat szorgalmazott a kreatív gazdaság, a turizmus, az innováció területén. Szorgalmazta egyúttal olyan platformok megteremtését, ahol Magyarország és a térség államai, valamint Kína bemutathatná kulturális eredményeit és eseményeit, és segítséget ígért ahhoz, hogy a helyi vállalatok és a kreatív szakemberek megjelenhessenek a távol-keleti ország nemzetközi vásárain, szakmai rendezvényein.