Kiemelt hírek

Orbán Viktor a kínai miniszterelnök-helyettessel tárgyalt

Orbán Viktor a kínai miniszterelnök-helyettessel tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök és Liu Jen-tung kínai miniszterelnök-helyettes az Országházban tárgyalt, amely után a kormányfő kijelentette, hogy Magyarország Kína legfontosabb kereskedelmi partnere a térségben.

A két fél Magyarország és Kína stratégiai partnerségének megerősítése jegyében tárgyalt, melyen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminniszter és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is. A kínai miniszterelnök-helyettes kifejtette, hogy országa a kölcsönös tiszteleten alapuló, kiváló kétoldalú kapcsolatrendszer fenntartásában és erősítésében érdekelt. 

 

Orbán Viktor: Magyarország Kína legfontosabb kereskedelmi partnere a térségben

A magyar-kínai kereskedelmi forgalom alakulása 2001. és 2016. között

 

Orbán Viktor és Liu Jen-tung megállapították, hogy a Közép-Európába irányuló kínai befektetések közül a legtöbb Magyarországra érkezik, ráadásul a legdinamikusabban a magyar-kínai kereskedelem bővül, a térség országaival összehasonlítva. A felek szót ejtettek az úgynevezett 16+1 formátumú partnerségről is; a Kínát és a kelet-közép-európai országokat összefűző együttműködés következő csúcstalálkozóját éppen Budapesten rendezik majd, és ezen részt vesz a Kínai Népköztársaság miniszterelnöke is.

 

/T.D.