Kiemelt hírek

Rádióteleszkópot építenek, ami a Földnél jóval nagyobb lesz

Rádióteleszkópot építenek, ami a Földnél jóval nagyobb lesz

A kínaiak olyan műholdon dolgoznak, amely a Földnél 30-szor nagyobb területet lefedő rádiótelepszkóp részét képezi majd.

Néhány éven belül létrehozhatnak a kínaiak egy Hold-obszervatóriumot, amely a Föld méretének 30-szor nagyobb területét lefedő rádióteleszkóp részét képzi majd. 

A tervek szerint a projektet két ütemben valósítanák meg. Először a Chang'e 7 küldetés számára egy kommunikációs műholdat indítanak el, amit egy hold körüli megfigyelőközponttá alakítanak át.


Képesek lehetnek obszervatóriumot létrehozni a Holdon

A Hold előőrséhez több földi obszervatórium is csatlakozik, mely egy óriási antennahálózatot alkot, ami technikailag egy közel 400 000 km széles rádióteleszkópnak felel meg.

A projekt megvalósítása miatt kérdések merülnek fel a Hold körüli állomás antennájával kapcsolatban, amely körülbelül négy méter széles, de elég kicsi ahhoz, hogy csökkentse a jelfelismerési képességet. Számos földi teleszkóp frekvenciatartományában veszi a rádiójeleket, beleértve a FAST-ot is. Ez befolyásolja a teleszkóp általános érzékenységét, mivel viszonylag kevés Föld-megfigyelő tud csatlakozni a projekthez.

Amennyiben a tervek működnek, akkor képesek lesznek a kínaiak további műholdakat építeni és egy obszervatóriumot létrehozni a Hold felszínén.

 

BG

Forrás: South of China
A képek illusztrációk