Kiemelt hírek

Soha ilyen intenzív nem volt a kulturális együttműködés

Soha ilyen intenzív nem volt a kulturális együttműködés

Balog Zoltán kétoldalú megbeszélést folytatott Lo Su-kang kínai kulturális miniszterrel. Az emberi erőforrások minisztere részt vett a Kína-Közép- és Kelet-Európai Országok Kulturális Miniszteri Fórum ünnepélyes megnyitóján.

Balog Zoltán felidézte, hogy az első találkozót 2013-ban rendezték, melyen az akkori kínai kulturális miniszterrel írta alá azt a kulturális együttműködési keretmegállapodást, amelynek eredményeként azóta számtalan kulturális rendezvény valósult meg mindkét országban. A kínai kulturális miniszterrel most áttekintették az eddig elér eredményeket és a jövő évi terveket. Hangsúlyozta, hogy a kínai-magyar kulturális kapcsolatok még sosem voltak ilyen intenzívek, de ugyanez elmondható az ipari és a kereskedelmi együttműködésről is.

 

Balog Zoltán kétoldalú megbeszélést folytatott Lo Su-kang kínai kulturális miniszterrel

Balog Zoltán kétoldalú megbeszélést folytatott Lo Su-kang kínai kulturális miniszterrel

 

Balog Zoltán kiemelte, hogy novemberben Magyarországon találkoznak a 16+1 ország miniszterelnökei. Szavai szerint ülönleges megtiszteltetés, hogy Magyarország rendezheti ezt a magas szintű diplomáciai találkozót, éppen abban az évben, amikor a visegrádi négyek soros elnökségét is betölti. A jövő évi programokról szólva elmondta, hogy Magyarországon tartják meg a 16+1 ország kreatív ipari fórumát, valamint folynak az előkészületek a Kínai Kulturális Intézet megnyitására Budapesten. Jövő év augusztusában egy nagy tánctábort szerveznek Horvátországban és Magyarországon, amelyre Kínából és a tizenhat közép- és kelet-európai országból is érkeznek táncosok, de a megbeszélésen szóba került a Kínai Központi Opera magyarországi vendégszereplése is - árulta el a miniszter.

 

A kínai-magyar kulturális kapcsolatok még sosem voltak ilyen intenzívek

A kínai-magyar kulturális kapcsolatok még sosem voltak ilyen intenzívek

 

Balog Zoltán kitért arra is, hogy 2019-ben ünneplik a kínai-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének hetvenedik évfordulóját, melynek előkészületei is rövidesen megindulnak. Jövőre a magyar fél Kínába visz egy Kodály Zoltán zenéjére készült Háry János-bábjátékot, és Kína több városában is látható lesz egy kortárs magyar képzőművészeti kiállítás. Kínában nagyon szeretik a magyar operát, operettet, a magyar zenét, ezért több koncert is szerepel a jövő évi tervek között - hangsúlyozta Balog Zoltán.

 

MTI/T.D.