Kiemelt hírek

Szakképzési együttműködéssel is bővül a magyar-kínai oktatási keretmegállapodás

Szakképzési együttműködéssel is bővül a magyar-kínai oktatási keretmegállapodás

Szakképzési együttműködéssel is bővül a Magyarország és Kína közötti oktatási keretmegállapodás - nyilatkozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

A miniszter Cseng Fu-csi oktatási miniszterhelyettessel egyeztetett, akivel a 2019 és 2022 közötti időszakra hároméves keretmegállapodást írták alá, amelynek értelmében mindkét ország 230 ösztöndíj lehetőséget ajánl fel, beleértve az MsC, BsC, doktori képzésre vonatkozó, illetve a rövidebb időtartamú, kutató ösztöndíjakat.

 

Palkovics László elmondta: az új keretmegállapodás immár a szakképzési együttműködést is magában foglalja, amely elsőként Magyarországon Békéscsabán valósul meg egy kínai partnerrel.  A miniszter rámutatott: Kína Egy övezet, egy út nevű globális gazdasági és infrastrukturális kezdeményezése - az ókori Selyemúttal ellentétben - nem csupán az áruk és szolgáltatások áramlásának eszköze, hanem magában foglalja az oktatás és a kutatás területén folytatott együttműködést is. A két ország fizikai távolságát kiküszöbölendő olyan konstrukciók kidolgozására van szükség, mint az intézmények megjelenítése - fogalmazott, hozzátéve: Magyarországon több kínai egyetem kínál már kihelyezett képzéseket.

 

Szakképzési együttműködéssel is bővül a magyar-kínai oktatási keretmegállapodás

 

A miniszter megbeszélést folytatott a Budapest-Belgrád vasútvonal kapcsán is. A magyarországi konzorcium, amelyben két kínai és egy magyar cég működik együtt, abban állapodott meg, hogy mindkét fél egyenlő arányban vesz részt a vasútvonal kiépítésében. Palkovics László Pekingben a China Railway Signal And Communications vasúti automatizálással foglalkozó vállalat vezetőivel tárgyalt, hogy megismerje a cég által kínált biztosító és egyéb berendezéseket, amelyeket a vasútvonal szerbiai szakaszán már beépítettek. Hangsúlyozta azonban: arról, hogy a vállalat részt vehet-e a vasútvonal magyarországi szakaszának kiépítésében, a magyarországi konzorcium dönt majd.

 

Szakképzési együttműködéssel is bővül a magyar-kínai oktatási keretmegállapodás

 

A miniszter találkozott továbbá az Ázsiai Infrastrukturális Befektetési Bank (AIIB) elnökével, akivel azokról a lehetséges projektekről tárgyalt, melyekhez a bank finanszírozást biztosítana az októberben, Budapesten tartott egyeztetéseknek megfelelően. A bank olyan projekteket finanszíroz, melyek valamilyen módon Ázsiához kapcsolódnak - húzta alá Palkovics László. A miniszter munkaegyeztetésen vett részt továbbá a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság alelnökével is, akivel a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztési projekt finanszírozási szerződésének előkészítéséről folyik az egyeztetés. A tervek szerint a szerződést az év végéig aláírnák, a projekt pedig jövő januártól indulna el - számolt be a miniszter.