Kiemelt hírek

Szijjártó Péter stratégiai partnerségről tárgyal Kínában

Szijjártó Péter stratégiai partnerségről tárgyal Kínában

A külgazdasági és külügyminiszter kínai kollégájával, Vang Jivel folytat tárgyalásokat Pekingben, többek között a Budapest-Belgrád vasútvonal modernizációja és a pénzügyi együttműködés szorosabbra fűzése is szóba került.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy mára sikerült elérni, hogy Kína európai gazdasági terjeszkedésének Magyarország legyen az egyik legfőbb bázisa, "ha a kínaiak gazdaságról és Európáról gondolkodnak, akkor most már leginkább Magyarország jut eszükbe". Kitért arra, hogy hazánknak sikerült elérnie, hogy a térségben Magyarországra érkezett a legtöbb kínai beruházás, és tavaly és idén is a legtöbbet Magyarország exportált a térségből Kínába. Elmondta, hogy Vanggal megállapodtak egy átfogó stratégiai partnerségben, ami Kínában a legmagasabb szintű együttműködést jelenti.

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Vang Ji kínai külügyminiszter sajtótájékoztatója Pekingben

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Vang Ji kínai külügyminiszter sajtótájékoztatója Pekingben

 

A Budapest-Belgrád vasútvonal modernizációjában az a döntés született, hogy legkésőbb jövő március végéig kiírják a tendert, június végéig pedig aláírják a kivitelezési szerződést. Ennek részleteiről Hszu Sao-sivel, a kínai Nemzeti Fejlesztési és Reformtanács elnökével is tárgyalt Szijjártó Péter. A miniszter pekingi útján megállapodás született a Kínába irányuló magyar agrárexport további bővítéséről is, illetve két jelentős kínai bankkal született megállapodás, melynek keretében egymilliárd dollár értékben finanszírozzák a Wizzair tíz új repülőgépének beszerzését. 

 

 Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Jang Csie-cse kínai külügyi államtanácsos találkozója Pekingben

 Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Jang Csie-cse kínai külügyi államtanácsos találkozója Pekingben 

 

A miniszter a pénzügyi együttműködés szorosabbra fűzéséről és az egymilliárd jüanos magyar államkötvény-kibocsátás sikeréről is beszámolt, kiemelve, hogy Peking támogatja Magyarország felvételét az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankba, amelynek elnökével, Csin Li-csünnel is egyeztetett a miniszter. Megállapodás született még arról, hogy Kína kulturális központot nyit Budapesten, emellett a miniszter kérte Kína támogatását a 2024-es olimpiai pályázathoz, hogy a 2022-es pekingi téli olimpia után 2024-ben nyáron Budapesten lehessenek a játékok.

 

/T.D.