Kiemelt hírek

Továbbra is kedvezőek a befektetési feltételek az ázsiai partnerek számára

Továbbra is kedvezőek a befektetési feltételek az ázsiai partnerek számára

Gion Gábor, miután Edward Yau kereskedelemért és gazdaságfejlesztésért felelős hongkongi miniszterrel folytatott megbeszélést, közölte: hazánk továbbra is kedvező befektetési lehetőségeket kínál ázsiai partnereinek infrastruktúrája, képzett munkaereje, kedvező földrajzi fekvése és erősödő pénzügyi, kereskedelmi központi szerepe alapján.

A pénzügyekért felelős államtitkár kiemelte: Magyarország Hongkong legjelentősebb kereskedelmi partnere a kelet-közép-európai régióban, a meglévő kölcsönös üzleti bizalmat tovább mélyítheti a kínai Egy övezet, egy út kezdeményezésen belüli együttműködés. Hozzátette: hazánkban Hatvanban, Ózdon és Miskolcon alakítottak ki magas színvonalú gyártóüzemet hongkongi vállalatok.

Emlékeztetett rá, hogy Magyarország 2017 júniusa óta tagja az Ázsiai Infrastruktúra Befektetési Banknak, ami gazdagítja globális pénzügyi és gazdasági kapcsolatainkat, és segíti a magyar vállalatok jobb hozzáférését az ázsiai piacokhoz. Az AIIB által finanszírozott fejlesztések támogatják hazánk exportbővülést, ezentúl pedig hozzájárulnak az új selyemút-koncepció megvalósításához. A kapcsolatok elmélyítésében további fontos szerepet játszhat, hogy júniusban közvetlen járat indul Budapest és Sanghaj között – tette hozzá az államtitkár. 

 

Továbbra is kedvezőek a befektetési feltételek az ázsiai partnerek számára

 

A gazdasági kapcsolatok erősödését jól jellemzi, hogy 2018 során az előző évhez képest Hongkongba irányuló exportunk 32,6 százalékkal, 334,5 millió dollárra nőtt, importunk pedig 31 százalékos növekedést követően megközelítette a 942,8 millió dollárt. A hongkongi élelmiszerexportunk valamivel több, mint 57,6 százalékos növekedést mutatott, és így meghaladta a 22,1 millió dollárt.