Kiemelt hírek

Varga Mihály a kínai pénzügyminiszterrel találkozott

Varga Mihály a kínai pénzügyminiszterrel találkozott

A magyar kormány az elmúlt években komoly eredményeket ért el a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok fejlesztésében - mondta a Varga Mihály pénzügyminiszter.

A miniszter arról számolt be, hogya találkozójukon Liu Kun kínai pénzügyminiszterrel a bilaterális kapcsolatok helyzetét és a gazdasági együttműködés lehetőségeit tekintették át. A kínai tárcavezető szavait idézve elmondta: a kínai gazdaság továbbra is lendületes korszakában van, a pekingi vezetés számításai szerint ezért a következő időszakban akár a 6,5 százalékot elérő növekedés is megvalósulhat. Varga Mihály hozzátette: mivel Kína fontos motorja a világgazdaság egészének, ezért a távol-keleti ország növekedési kilátásai a világgazdaság egésze számára jó hírt jelentenek. Hangsúlyozta: Kínán keresztül az európai gazdaságok is nagyobb lehetőséget kapnak arra, hogy az exporttermékeiket az ázsiai piacokra juttassák.

 

Varga Mihály a kínai pénzügyminiszterrel találkozott

 

A tárcavezető elmondta: látogatásának egyik kiemelt célja volt a Budapest-Belgrád vasútvonal hitelszerződésének előmozdítása. Varga Mihály a munka felgyorsításának érdekében tárgyalt a projektben érintett kínai Eximbank első számú vezetőjével, és találkozott a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság alelnökével is. A Magyarországon regionális központot üzemeltető Bank of China pénzintézetet illetően, melynek elnökével tárgyalást folytatott kedden, a miniszter reményét fejezte ki, hogy a kínai bank régiós terjeszkedését elősegítő fióknyitások tovább erősítik majd a magyarországi központ jelentőségét. Varga Mihály aláhúzta: a magyar kormány szándéka, hogy Budapest regionális pénzügyi központtá válhasson, ezért szeretné, ha a Bank of China mellett további kínai bankok is a magyar fővárost választanák fióknyitási színhelyül. A miniszter elmondta: jelenleg is több kínai bank vizsgálja ennek a lehetőségét, példaként említette a Kínai Ipari És Kereskedelmi Bankot.