Kína - Testvérvárosok

Szolnok az egyetlen magyar város, amely 3 kínai testvérvárossal rendelkezik

Szolnok az egyetlen magyar város, amely 3 kínai testvérvárossal rendelkezik

Szolnok Megyei Jogú Város kínai kapcsolata rendkívül sokoldalú - derül ki a Szalay Ferenc polgármesterrel készült interjúból, amelyben többek között a citromsavgyár beruházásról is kérdeztük.

-    Tisztelt Polgármester Úr! A médiában többször hallhattuk már Szolnok nevét Kínával összefüggésben. Hogyan kezdődött Szolnok város Kínával való együttműködése?
- Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzatának kínai testvérvárosi kapcsolatai 2008-ban kezdődtek.
Az akkori budapesti kínai nagykövet úr januárban látogatást tett Szolnokon. A város mély benyomást tett rá és jelezte, hogy éppen szülővárosának Sanmenxiának (Henan tartomány)keres magyar testvérvárost, és szeretné, ha Szolnok lenne ez a város. Szalay Ferenc polgármester, Szolnok Megyei Jogú Város
Örömmel fogadtam nagykövet úr javaslatát. Ezután felgyorsultak az események. Nagykövet úr szervezésében már a következő hónapban Sanmenxia város vezetősége Szolnokra érkezett pár napos látogatásra.   2008 áprilisában pedig az általam vezetett delegáció utazott Sanmenxiába, bemutatkozó látogatásra. Részt vettünk, mint kiállító a Sárga folyó turisztikai fesztiválon és Asia Riches Fórumon. A látogatás során barátsági szerződés aláírására került sor. Így indult el a két város kapcsolata.  A következő évben 2009-ben Szolnokra érkezett delegáció Sanmenxiából, amely alkalom során aláírásra került a testvérvárosi szerződés.
Azóta folyamatos és aktív kapcsolat van a két város között. Rendszeresek a látogatások. Legutóbb 2014. augusztusában üdvözölhettük városunkban Sanmenxia elöljáróit. A testvérvárosi kapcsolat hatására az egyik szolnoki szakközépiskolában elkezdték a kínai nyelv oktatását is választható idegen nyelvként. A Confucius Intézet segítségével történik a nyelvoktatás az iskolában.

-    Ha jól tudom nem ez az egyetlen város, amellyel kapcsolata van Szolnoknak. Ráadásul kínai beruházás is kötődik már a városhoz.
- Zhengzhou (Henan tartomány) várossal is baráti kapcsolatot ápolunk. A két város között gazdasági vonalon indult el az együtt működés. Szolnokról is voltak kint üzletemberek és hozzánk is érkezett gazdasági delegáció.  

Jinzhong (Shanxi tartomány) nevű város szintén testvérvárosunk.

Bengbu (Anhui tartomány) város az egyetlen testvérvárosunk, amely gazdasági együttműködésen alapul. 2010-ben kerestek meg bennünket, hogy egy kínai vállalat citromsavgyárat szeretne építeni Magyarországon. A beruházást a China BBCA Group Corp. vállalat végzi, amely világpiacon is jelentős vállalatnak számít a termékeivel.
Az előzetes információik alapján Szolnok lenne a legalkalmasabb helyszíne a gyárnak. A tárgyalások elején már jelezte a gyár vezetése, hogy szeretnék, ha a két város is felvenné a kapcsolatot egymással, számukra nagyon fontos, hogy testvérvárossá váljon Szolnok és Bengbu. A gazdasági tárgyalásokon a városok vezetői is részt vettek, kölcsönös megismerkedtek egymás városával.
citromsavgyár beruházás, Varga Mihály miniszter, kínai beruházás
-    Mit lehet tudni a citromsavgyár beruházásról? Hol tart most ez a projekt?
- A citromsavgyár beruházás előrehaladott állapotban van. 2014. szeptember 9-én az ipari parkban elhelyezésre került a gyár alapköve Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter úr jelenlétében. Az alapkőletételi ünnepségen sor került Szolnok és Bengbu között a testvérvárosi szerződés aláírására.A citromsavgyár beruházási programja és az engedélyes építészeti tervek elkészültek. November elején a tervek beadásra kerültek. Jelenleg a finanszírozás módjának kidolgozása, az utolsó simítása van folyamatban.
Bengbu város Anhui tartományban található. A citromsavgyár beruházás kapcsán Anhui tartományból különböző területek vezetői személyesen látogattak és látogatnak Szolnokra, hogy a beruházásról tájékozódjanak.   

Az országban Szolnok az egyetlen város, amely 3 kínai testvérvárossal rendelkezik. Az együttműködések aktívak, gyakoriak a látogatások! Kínai kapcsolata Szolnoknak rendkívül sokoldalú!

 

MCOnet-KT