Rövid hírek

A kínai asztronauták megkezdték útjukat a világűrbe

A kínai asztronauták megkezdték útjukat a világűrbe

Kína útnak indította 3 asztronautáját az űrbe, hogy az épülő űrállomáson 3 hónapot töltsenek el- jelentette be a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

Helyi idő szerint, 2021.06.17-én reggel 9 óra 22 perckor egy Hosszú Menetelés-2F hordozórakéta révén indult útjára a Sencsou-12 nevű űrhajó, fedélzetén 3 fős legénységgel. A hordozórakéta az északnyugat-kínai Csiucsüen kilövőállomásról startolt.

A Sencsou-12 űrhajó a Tienho űrállomás központi részéhez fog csatlakozni, ahol az űrhajósok 3 hónapot töltenek majd el. A 3 űrhajós közül ketten, már korábban is részt vettek űrmissziókban.

A tervek szerint jövő év végéig kiépülhet az űrállomás és felérkezhet minden rakomány, valamint a legénység is.

A Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Ügynökség (China Manned Space Agency, CMSA) bejelentése szerint a háromfős legénység különböző tesztekkel fogja ellenőrizni az űrállomás megfelelő működését.

A feladataik között szerepel az újrahasznosító és létfenntartó rendszerek, a robotkar, valamint a különböző anyagok és a hulladék kezelésének felmérése. Két alkalommal terveznek űrsétát, melynek során beszerelik majd a kibővített szivattyúrendszert, ezen kívül pedig űrkutatási és technológiai kísérleteket is folytatnak.

Április 29-án bocsátották fel az űrbe a Tienho központi elemét, de további 2 elemet a jövő év során terveznek elindítani. Az űrállomást 15 éven át fogják üzemeltetni, ahol akár 6 hónapon át tartózkodhat a legénység.

Kína a mostani felbocsátással 7. alkalommal küld embereket a világűrbe, utoljára 2016-ban volt erre példa. A 3 hónapos küldetés a kínai űrkutatás leghosszabbja lesz.

 

BG

Forrás Híradó