Rövid hírek

A világ legnagyobb teleszkópját nyitja meg Kína

A világ legnagyobb teleszkópját nyitja meg Kína

Március utolsó napján hivatalosan is megnyitja külföldi szakemberek előtt Kína hatalmas távcsövét. A fél kilóméter átmérőjű FAST (Five-Hundred-meter-Aperture Spherical Radió Telescope) elnevezésű egytányérú rádióteleszkóp a legnagyobb és legérzékenyebb szerkezet, amit valaha építettek.

Kínában a Nemzeti Csillagászati Obszervatórium szerint a világ összes tájáról fognak jelentkezni online felületükön a csillagászok, ahol benyújthatják kérelmüket méréseik elvégzésére. Minden jelentkezést elbírálnak és július 20-án teszik közzé az eredményeket. Az adatgyűjtéseket augusztustól kezdhetik meg a külföldi szakemberek.

A dél-kínai hegyek között található Kujcsou tartományban lévő kínai teleszkóp sokkal érzékenyebb, mint az, amelyik Amerikában volt.

A távcső köré egy 5 kilóméternyi területen rádiómentes zónát alakítottak ki, ahol nem lehet számítógépet és mobiltelefont sem használni.

A munkálatok 2011-ben kezdődtek, 2020 szeptemberében kezdték el működtetni, de csak januártól üzemel teljesen. A teljes építkezés 1,1 milliárd jüanba (átszámítva 49 milliárd Ft-ba) került.

 

BG

Forrás: 24.hu/Fotó: Ou Dongqu / XINHUA / Xinhua via AFP