Rövid hírek

Dohányfüstmentes lett Peking

Dohányfüstmentes lett Peking

Június elsejétől lép életbe az a törvény, melynek értelmében tilos lesz a dohányzás Peking nyilvános beltéri helyein, éttermekben, hivatalokban, tömegközlekedési eszközökön és néhány külső közterületen is.

A szabályszegőket 200 jüanra (9 ezer forint) bírságolhatják, az éttermek pedig akár 10 ezer jüan (453 ezer forint) büntetést is fizethetnek, ha nem tartják és tartatják be az új előírásokat. A szabálysértést háromszor elkövetők neve a kormányzat online szégyenfalára is felkerül. A pekingi törvényhozás rendelete az óvodák, iskolák, gyermekjóléti intézmények, női klinikák és gyermekkórházak, fitnesz- és más sportlétesítmények, valamint a védett műemlékek környékén sem engedélyezi a füstölést. 

Peking

Dohányfüstmentes lett Peking

A tanárok nem gyújthatnak rá általános és középiskolás diákjaik előtt, az oktatási intézményeknek kötelességük lesz a felvilágosítás, a dohányzókat pedig segíteniük kell a leszokásban. Kiskorúak nem vásárolhatnak dohányterméket automatákból és az interneten sem. Óvodák és általános iskolák százméteres körzetében nem árulhatnak dohánytermékeket.

MTI/MCOnet