Rövid hírek

Egy kísérlettel két rekordot is felállított Kína

Egy kísérlettel két rekordot is felállított Kína

Évek óta fejlesztett fúziós erőművel hajtottak végre egy kísérletet, mellyel egyszerre két rekordot is felállítottak Kínában.

A világon számos tudós dolgozott eddig azon, hogy folyamatosan működő fúziós reaktort hozzanak létre. Kínában egyszerre több fúziós reaktort is fejlesztenek: az egyik a Tokamak HL-2M, melynek belsejében korábban 150 millió Celsius-fokot hoztak létre, a másik az EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak), mely a szakemberektől a "mesterséges Nap" becenevet kapta.

Az EAST fúziós reaktorral képesek voltak megdönteni a korábbi rekordot: 101 másodpercen keresztül tartotta meg a 120 millió Celsius-fokos hőmérsékletet, míg korábban csak néhány 10 másodpercig sikerült. Emellett a reaktor képes volt 20 másodpercen át 160 millió Celsius-fokot produkálni. Ezzel az eredménnyel, megtízszerezte a Nap magjának "csak" 15 millió Celsius-fokos maghőmérsékletét.

Li Miao, a sencseni egyetem tudósa szerint a kísérlet eredménye mérföldkőnek számít a fúziós reaktorok fejlesztése terén. Céljuk, hogy hosszú távon is képesek legyenek megtartani a hőmérsékletet és tiszta energiát nyerjenek ki az erőműből.

BG

Forrás: HVG