Rövid hírek

Egydózisos kínai vakcinát engedélyezhetnek hamarosan Magyarországon

Egydózisos kínai vakcinát engedélyezhetnek hamarosan Magyarországon

Országos Gyógyszerészeti és Élelmezési-egészségügyi Intézet uniós minősítést adott a Convidecia nevű kínai vakcinának.

A Kínai Kommunista Párt nemzetközi lapja, a Global Times hozta nyilvánosságra, hogy a Convidecia nevű oltóanyag megkapta a magyar hatóságoktól a GMP (Good Manufacturing Practice) megfelelőségi bizonylatot.

Márciusban jelezte az OGYÉI, hogy decemberben megkapták a Convidecia vakcina dokumentációját és a felmerülő kérdésekre is válaszolt kaptak.

A kínai Convidencia egy egydózisos vakcina, melyet a Kínai Biológia Intézet közösen fejlesztett a CanSino Biologics vállalattal. A vakcina az itthon is alkalmazott Szputnyik V, a Janssen vagy az Astra Zeneca oltóanyagának technológiájára épül. A Convidencia egy vektorvakcina, mely az ad5-ös humán adenovírust tartalmazza, mely a gyártó szerint kb. 65,3 % százalékban nyújt védelmet a koronavírussal szemben.

A GMP-bizonylattal már elindíthatják a vakcina szállításának szervezését. Az OGYÉI a Népegészségügyi Központtal közösen, véletlenszerű mintákat vesznek majd a szállítmányból és laborban ellenőrzik, hogy teljes mértékig megfelel-e a törzskönyvezési dossziéban leírt tulajdonságoknak. Amennyiben mindent rendben találnak, kiadják a végső engedélyt a vakcina használatára.

 

BG

Forrás: Portfilio, Liner, Index