Rövid hírek

Megkezdte működését a világ legnagyobb csillagászati múzeuma Kínában

Megkezdte működését a világ legnagyobb csillagászati múzeuma Kínában

A világ legnagyobb csillagászati múzeuma nyitotta meg kapuit Sanghajban, ahol a tudományág nemzetközi eredményei mellett a kínai űrkutatás áttöréseit ismertetik- tudatta a Global Times kínai lap.

Az 58600 négyzetméteres telken található Sanghaj Csillagászati Múzeum a város szabadkereskedelmi zónájának részén található. A 38 ezer négyzetméteres beépített terület miatt a világ legnagyobb csillagászati múzeumának számít.

A múzeum tárlatának három része az "otthon", a "kozmosz" és az "odüsszea" nevet kapták. Az érdeklődők megismerhetik a Naprendszert és azon túl megfigyelhető részét, valamint az emberiség csillagászat és űrkutatás területén eddig megtett lépéseit.

A Global Times szerint gondosan megtervezték a kiállítás minden részletét, mert a fény- és hanghatások, valamint szimulációk magával ragadó élményt biztosítanak a látogatóknak.

A tárlaton modelleken és kísérleti berendezések segítségével ismertetik a csillagászat elvont fogalmait és a tudományághoz kapcsolódó ismert kísérleteket.

A kínai űrkutatáshoz kapcsolódóan pedig a különféle kínai űreszközök modelljeit tekinthetik meg a látogatók. A tárlat utolsó szekciójában megtalálható a kiépítés alatt álló kínai űrállomás felbocsátott központi moduljának, valamint a Csu-zsung kínai marsjárónak és a Jütu II nevű holdjárónak kicsinyített változata.

 

BG

Forrás MTI

A kép illusztráció