Rövid hírek

Új kínai-magyar vasútvonal jött létre

Új kínai-magyar vasútvonal jött létre

Év elején együttműködési megállapodást írtak alá a Ganzhou-Budapest e-kereskedelmi vasúthálózat létrehozásáról.

Az együttműködési megállapodást a Kínai (Ganzhou) Nemzetközi Szárazkikötő, a budapesti székhelyű CECZ Közép-európai Kft. és a pekingi Sunshine Jietong kereskedelmi szolgáltató vállalat írta alá. A megállapodás értelmében a 3 fél közösen üzemelteti a vasútvonalat, ahol 2021-23 között 1000 vonatot terveznek indítani. A legtöbb Ganzhouból induló vonat Záhonyon keresztül fog az Európai Unió területére lépni.

A járványhelyzet ideje alatt a Kína-Európa tehervonatok a külkereskedelem stabilizálásának alappillérei lettek. Magyarország és Kína kereskedelmi volumene 2020-ban 11,7 milliárd dollár volt, mely előtte lévő évhez viszonyítva 14,4%-kal magasabb érték. Az EU-n kívül, Kína először lett Magyarország legnagyobb kereskedelmi partnere.

Az új e-kereskedelmi vasútvonal segíteni fogja az országok közötti akadálytalan kereskedelmet, a pénzügyi összeköttetést és erősíteni fogja a hatóságok együttműködését. A vasútvonal javítani fogja az ipari lánc ellátási mechanizmusát és a digitális logisztikai ipar fejlesztését is megvalósítja. A digitalizációnak köszönhetően az áruszállítási idő több mint a felével, a logisztikai költségek közel 33%-kal, a raktározási kiadások pedig legalább 10%-kal csökkenhetnek.

 

BG

Forrás: Magyar Hírlap