Kiemelt hírek

2015 legfontosabb nemzetközi vonatkozású eseményei

2015 legfontosabb nemzetközi vonatkozású eseményei

2015.12.30-án  a Kínai Népi Napilap (Renmin Ribao) és a  Kínai Nemzetközi Rádió (CRI) közösen állította össze azt a listá, amely 2015 tartalmazza Kína tíz legfontosabb nemzetközi vonatkozású hírét.

A listát az alábbiakban közöljük:

1. Kína bővítette a diplomáciai cserekapcsolatokat, elősegítve ezzel az új típusú nemzetközi kapcsolatok létrehozását. 2015-ben Xi Jinping nyolc külföldi útja során Ázsia, Afrika, Európa és Észak-Amerika 14 országában tett látogatást.

2. A nemzetközi közösség pozitívan reagált az „egy övezet, egy út" stratégiára. A kezdeményezés végrehajtásának köszönhetően felgyorsult az érintett országok gazdasági fejlődése.

3. Az Iszlám Állam több terrortámadást is végrehajtott, amelyre válaszul a nemzetközi közösség közös harcot indított a terrorizmus ellen.

4. Pekingben aláírták az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank (AIIB) egyezményét, ami felgyorsíthatja a nemzetközi pénzügyi rendszer átalakulását.

 

Kína, nemzetközi események

2015 legfontosabb nemzetközi vonatkozású eseményei

 

5. Július 14-én az iráni nukleáris kérdésben érintett hat ország – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország, Kína és Irán – Bécsben megállapodott az iráni nukleáris kérdéssel kapcsolatos átfogó szerződésről.

6. A japán alsóház jóváhagyta a biztonságvédelmi törvénytervezetet, amely teljesen ellentmond a második világháborút követő biztonságvédelmi politika irányának. A törvénytervezet elfogadása nagy visszhangot keltett a különböző kelet-ázsiai országokban.

7. Kutatók folyékony víz nyomaira bukkantak a Mars felszínén, ami fontos lépés a Földön kívüli élet kutatásában.

8. A különböző országok több eseménnyel emlékeztek a második világháború végére. Kína és Oroszország – a második világháború fontos keleti és nyugati hadszíntere – egyöntetűen leszögezte, hogy óvni kell a háború győzelmének eredményeit és a nemzetközi rendet.

9. A menekültválság továbbra is komoly zavart okoz Európa-szerte. Európa második világháború utáni legsúlyosabb menekültválságát éli.

10. A párizsi klímakonferencián született megállapodásban meghatározták a 2020 utáni útitervet. A különböző felek közös erőfeszítéseket tesznek a klímaváltozás elleni küzdelemben.

 
CRI/MCOnet