Kiemelt hírek

A kínai Baidu diadalmaskodna a robottaxi-szolgáltatásban

A kínai Baidu diadalmaskodna a robottaxi-szolgáltatásban

Élre tör a Google kínai megfelelőjeként emlegetett Baidu a robottaxi-szolgáltatás terén: a világ legnagyobb területét kívánja létrehozni, ahol önjáró kocsik közlekednek.

Komoly célt tűzött ki maga elé a kínai Baidu vállalat, melyet gyakran a Google kínai megfelelőjeként említenek. A mesterséges intelligencia-cég jelentős mértékben bővíti a kereskedelmi forgalomba hozott, vezető nélküli robottaxiszolgáltatását Wuhan városban.

Jelenlegi működési területüket megháromszoroznák, így több robottaxi kerülne szolgálatba, s külön előny, hogy kiterjesztenék az üzemidőt is: esténként szintén közlekednének a járművek, igazodva a lakosok igényeihez.

Jelentős előrelépés ez a Baidu számára, amely azt tervezi, hogy további 200, teljesen vezető nélküli robottaxit állít üzembe 2023-ban, Kína több területén. Céljuk az, hogy létrehozzák az év végéig a világ legnagyobb területét, ahol önjáró utazási szolgáltatást kínálnak.


A kínai Baidu diadalmaskodna a robottaxi-szolgáltatásban

A kínai Baidu diadalmaskodna a robottaxi-szolgáltatásban

Bővítésével a Baidu Apollo Go autonóm fuvarszolgáltatási platformja 130 négyzetkilométernyi területen működik Wuhan városában és 1 millió embert szállít. Az esti órákban pedig csak ők kínálnak szolgáltatást.

Wuhan az egyik vezető központ az autóipari innováció terén Közép-Kínában, melynek az autonóm vezetést támogató szabályok kidolgozásában is oroszlánrésze volt.

Magával ragadó növekedést vittek véghez Wuhanban: 2022 májusában indultak el a robottaxik és 3 hónapra rá ez lett az első kínai város, amely valóban kereskedelmi szolgáltatást nyújt az autonóm vezetés terén.

Wuhannak több mint 400 kilométernyi útja van, amelyeken lehetőség van az intelligens hálózatok működésére.

Az Apollo Go Peking, Sencsen és Chongqing területén is kínál autonóm fuvarszolgáltatást. Figyelemreméltó, hogy 2022 harmadik negyedévére az Apollo Go rendelésállományát tekintve túlszárnyalta az 1,4 milliót – amivel a Baidu a világon a legnagyobb robottaxi-szolgáltató.

B.A.