Kiemelt hírek

Erőmű-termékekkel rukkolt elő Kína a CES technológiai tárlaton

Erőmű-termékekkel rukkolt elő Kína a CES technológiai tárlaton

Számos technológiai óriás nem képviseltette magát a Las Vegasi rendezvényen, ám egy sor igencsak különleges termékkel állt elő Kína, amelyek tükrözik az ország ellátási láncának erősségeit.

A világ a Las Vegasi CES (Consumer Electronics Show) technológiai kiállításon mutatja be minden január elején technológiai újdonságait. A 2023-as rendezvényen nem képviseltette magát számos kínai technológiai óriás – azok, amelyek olyan élvonalbeli területeken dolgozik, mint a mesterséges intelligencia és a félvezetők. Az ok az Egyesült Államok elmúlt néhány évének kereskedelmi szankcióiban, illetve Kína zéró- Covid politikájában keresendő.

Megjelent azonban pár kínai cég, amelyek kétségtelenül jelentős termékekkel álltak elő – rámutatva a keleti ország ellátási láncának erősségeire.

Robusztus lítiumtermelésük például teljes körűen megmutatkozott: sok vállalat valóságos hordozható erőműveket és egyéb akkumulátorokkal kapcsolatos termékeket mutatott be.

Erőmű-termékekkel rukkolt elő Kína a CES technológiai tárlaton - Fotó: bluettipower.com

Erőmű-termékekkel rukkolt elő Kína a CES technológiai tárlaton - Fotó: bluettipower.com

Kína régóta uralja a lítium-ion akkumulátorok ellátási láncát, a BloombergNEF egyik becslése szerint 2020-ban a nyersanyagok körülbelül 80 százalékát neki tulajdonították.

A shenzeni székhelyű Bluetti-t a CES Innovation Awards díjával honorálták, rendszeréért, amely több erőművet köt össze és akár 18 432 wattóra teljesítményt kínál.

Az Ugreen - egy másik shenzeni cég -, amely az olcsó mobiltartozékok piacán indult el, új erőművekkel rukkolt elő. Felveszi a harcot az Ankerrel, egy Changsha-i székhelyű céggel, amely elektromos kiegészítőket gyárt és elsősorban a tengerentúli piacokat célozza meg.

Az Ugreen új, 100 wattos és 200 W-os hordozható napelemekkel is rendelkezik – ez egy másik tendenciát mutat a kínai technológiai vállalatok körében. Úgy tűnik, kihasználják az ország napelemgyártásban meglévő dominanciáját – amely egyes becslések szerint meghaladja a globális piac 80 százalékát.

A Xiaomi okostelefon-óriás, amely nem szerepelt a CES-en, 2022 szeptemberében 100 W-os Mijia napelemekkel állt elő, 160 dolláros áron, amely jelenleg 60 ezer forintnak felel meg.

Fotó: bluettipower.com

L.A.