Kiemelt hírek

Kína 2025-ig bevezetné a korai 6G-alkalmazásokat

Kína 2025-ig bevezetné a korai 6G-alkalmazásokat

Korai 6G-alkalmazásokat vezetne be 2025-ig a keleti ország harmadik legnagyobb vezeték nélküli hálózat-üzemeltetője, a China Unicom.

Bevezetné 2025-ig korai 6G-alkalmazásait Kína, ezen belül is az ország harmadik legjelentősebb vezeték nélküli hálózat-üzemeltetője, a China Unicom. A cég arra számít, hogy eddig az időpontig véget érnek a műszaki kutatásaik és megkezdhetik a 6G technológia korai alkalmazását.

Vagyis, van rá esély, hogy a következő generációs mobiltechnológia valóban elstartol 2030 hajnalán.

A március 25-én megrendezett Kínai Fejlesztési Fórumon felvezette az ütemtervet a jelenlevőknek Liu Liehong, a China Unicom elnöke és vezérigazgatója. Mint mondta, Kínában a várakozások szerint 2030-ban kerülne kereskedelmi forgalomba a 6G.

Kína 2025-ig bevezetné a korai 6G-alkalmazásokat

Kína 2025-ig bevezetné a korai 6G-alkalmazásokat

A keleti ország egyébként világszinten vezető a 6G kutatás-fejlesztés terén – szögezte le Jin Zhuanglong ipari és információs technológiai miniszter beszédében a rendezvényen. Kína előrébb jár az 5G mobilhálózatok és alkalmazások kiépítését tekintve.

Távközlési ágazati szakértők a Nanjingban március 22 és 24-e közt megtartott 6G konferencián  egyetértettek abban, hogy 2030 elején elindulnak az országban a 6G mobilszolgáltatások.

Részt vett a korai 6G kutatásban és fejlesztésben az ország három nagy távközlési hálózatüzemeltetője, a China Unicom, a China Telecom és a China Mobile is, akik nem kis részt vállaltak az 5G infrastruktúra és szolgáltatások kiépítésében.

Kína már elmondhatja magáról, hogy megvalósított a világ legnagyobb 5G mobilhálózatát, hiszen 2022 végére már több mint 2,31 millió 5G bázisállomással rendelkezett.

A tervek szerint egyébként 2023 novemberében lesz egy Rádiókommunikációs Világkonferencia, ahol a 6G spektrum alapjait lefektetik a szakemberek. 2023 nyarán pedig véglegesítené a globális mobilkommunikációra vonatkozó ajánlástervezetet 2030-ra és az azutáni időszakra az Egyesült Nemzetek Szervezetének szakosított ügynöksége, a Nemzetközi Távközlési Unió.

B.A.