Kiemelt hírek

Kína egyre többet teszteli rakétáit

Kína egyre többet teszteli rakétáit

Kínában a biztonság érdekében megemelték a rakéták tesztrepülésének a számát.

Egy kínai tanulmány szerint korábban a rakétáknak 8 alkalommal kellett mozgó célpontot eltalálniuk, de mostantól 15 sikeres tesztet kell végrehajtaniuk, mielőtt tömeggyártásba kerülnének. Amennyiben ehhez hozzájönnek más részfeladatok amit vizsgálnak, akkor 20 kísérletet hajtanak végre.

Kínában az évente elvégzett tesztek száma titkos adatnak minősül, de az biztos, hogy az elmúlt pár évben tovább növelték a csúcstechnológiás fegyverek hadgyakorlatát, melyek közül néhányat műholdakkal könnyedén ki lehet szűrni.


A rakéták tesztelése nagyon költséges 

Kezdetben a kínai hadsereg két javaslatot fogalmazott meg. Az egyikben 15 alkalommal kell hiba nélkül kilőni a rakétát, a másikban pedig 27-szer, legfeljebb 1 hibázási lehetőséggel, hogy meglegyen a 90 százalékot meghaladó sikerarány. A javaslatokat nem fogadták el. Li Gencheng katonai kutató szerint a tárgyalások után a Népi Felszabadító Hadsereg és az állami tulajdonú védelmi vállalatok arra jutottak, hogy egy vállalkozó által gyártott 50 rakétából a katonaság véletlenszerűen kiválaszt 15-öt tesztelésre. A fegyver akkor kap bevetésre engedélyt, ha maximum 2 hibát követ el.

A rakéták tesztelése azért is fontos, mert minél megbízhatóbb egy fegyver, annál jobban bíznak a kormányok a használatukban.

A South China Morning Post cikkéből kiderül, hogy Hszi-Csin-ping kínai elnök a hadiipar és védelmi ipar képviselőivel folytatott egyeztetésen közölte, hogy Kína az elmúlt 5 évben “fegyver- és eszközépítése ugrásszerű fejlődést, és történelmi eredményeket ért el”.

 

BG

Forrás: Telex, South China Morning Post

A képek illusztrációk