Kiemelt hírek

Kínában található a világ legnagyobb antennája

Kínában található a világ legnagyobb antennája

Kínában található a világ legnagyobb tengeralattjárója, amivel képesek irányításuk alá vonni az óceán alján küldetést teljesítő tengeralattjárókat.

A kínai antenna pontos helye nem ismert, feltételezhetően Hupej, Anhuj és Hebab tartományok között található Dabie-hegységhez tartozó természetvédelmi rezervátumban lehet.

Az űrből nézve az antenna, amit kábelek és oszlopok hálózata alkot, a hagyományos távvezetékekhez hasonlít, azonban úgy néz ki, mint egy 100 kilométer hosszú és több mint 160 kilométer széles kereszt, melynek végpontjait réz csomópontokkal vastag gránitba rögzítették. Két nagy teljesítményű földalatti adó is található a létesítményen, amelyek egymástól függetlenül is tökéletesen működnek. Amennyiben az egyik adó megsérül, akkor egy megawatt elektromos áramot állít elő, melynek eredményeképp a Földet óriási rádióállomássá változtatja.

Az antenna a víz alatt 3000 kilométeres hatótávolságban fenntartani a kommunikáció

A projektben résztvevő mérnökök szerint az antenna képes a tengeralattjárókkal és a polgári alkalmazásokkal kommunikálni. Az antennát úgy tervezték, hogy a víz alatt 3000 kilométeres hatótávolságban képes legyen fenntartani a víz alatti kommunikációt.

A létesítmény 0,1 és 300 Hz közötti elektromágneses hullámokat képes generálni. Ezek a rádióhullámok nagy távolságok megtételére képesek a víz és a föld alatt egyaránt.

A kínaiak és oroszok egy kísérletet tettek annak érdekében, hogy felmérjék a jelek meddig képesek a talajon keresztül terjedni. Az eredmények kimutatták, hogy egy orosz állomás 4400 mérföldről (7000 km-ről) fogadta a pingeket (jeleket), majd onnan továbbította a titkosított szöveges üzeneteket a kijelölt célpontokra.

 

BG

Forrás: Liner, South China Morning Post

A képek illusztrációk