Kiemelt hírek

Kutatókra vár a kínai rádióteleszkóp

Kutatókra vár a kínai rádióteleszkóp

Kínában megépült a FAST nevű óriási rádióteleszkóp, mely ötszáz méteres átmérőjével a világ legnagyobb ilyen létesítménye lett.  

A teleszkóp gigantikus és lenyűgöző, egy gyakorlatilag bérbe vehető építményóriás, amellyel széleskörű méréseket hajthatnak végre a világ minden tájáról ide érkező kutatók. Amennyiben valamelyik szakembernek ilyen ambíciója van, 2021-től nyújthatja be kérelmét a teleszkóp használatára.  

 

A gigantikus teleszkóp

 

A teleszkóp a FAST nevet viseli, mely szintén a méreteit emeli ki (Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope). Öt évig építették és 13 évig tervezték. Annak idején egy Puerto Rico-i óriásteleszkópban jártak a tervezők, annak struktúráját látva merítettek inspirációt. Ez egyébként december elsején váratlanul összeomlott.  

 

A FAST, amit “égi szemnek” vagy “szem az égennek” is hívnak, megközelítőleg 50 milliárd forintnyi yuanba került. Hiperérzékeny műszer, mellyel akár téridő-hullámzásokat is megfigyelhetnek vele a galaxisban, de az ismeretlen, gyors rádiókitörések elemzésére és befogására is alkalmas lesz.  

 

 

M.A.

Forrás: mti

Fotó: nature.com