Kiemelt hírek

Magyar-orosz-kínai vasúti logisztikai vegyesvállalatot hoznak létre hazánkban

Magyar-orosz-kínai vasúti logisztikai vegyesvállalatot hoznak létre hazánkban

Vasúti szállítmányozási vegyesvállalatot hoz létre a részben a magyar állam tulajdonában lévő CER Cargo és az orosz államvasút logisztikai vállalata, az RZD Logistics, kínai partner bevonásával. - jelentette be Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.

A megállapodást 2021. július 06-án írták alá Dmitrij Zverevvel, az orosz közlekedési miniszter első helyettesével. A vegyesvállalat alaptőkéjével kapcsolatban később várható bejelentés, de még idén bejegyezhetik a céget Magyarországon. A partnerek egyenlő részben lesznek tulajdonosok a vállalatban.


Magyarország Közép-Európa logisztikai központjává válhat

Az államtitkár elmondta, hogy Kína fogja biztosítani az európai irányú fuvaroknál az árut, míg visszafelé főleg vegyipari és gyógyszeripari termékeket szállítanak majd Európából.

"Ez egy alternatív útvonal, hiszen a távol-keleti áruk jelentős része Fehéroroszország és Lengyelország felé megy. De egyrészt az az útvonal már túlterhelt, másrészt a Kína-Oroszország-Ukrajna-Magyarország útvonal a legrövidebb és a leggyorsabb Magyarország mellett Ausztria, Észak-Olaszország, Svájc és Dél-Németország felé is" - mondta el Mosóczi László.

Céljuk, hogy növeljék a Kína felől hazánkba érkező szerelvények számát. Jelenleg évente 30 vonat érkezik a Távol-Keletről.

Az államtitkár szerint minden fél számára komoly gazdasági előnyt fog jelenteni a kínai-orosz-magyar vasútvonal Záhony érintésével. Ennek köszönhetően Magyarország Közép-Európa logisztikai központjává válik, de Záhony is egy logisztikai központ lesz.

A Kínából Oroszországon át Magyarország felé haladó tehervonatok a transzszibériai vasútvonalon fognak közlekedni. Emiatt Jekatyerinburgban tárgyalt Szverdlovszk megye vezetésével Mosóczi László.

A vegyesvállalat 2 évvel később valósul meg, hogy az ITM és az orosz közlekedési minisztérium vezetője, Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök együttműködési megállapodást írtak alá.

A megállapodás értelmében a két ország közlekedési szakemberei együttműködnek a kutatás-fejlesztés és a képzés területén is. A mostani tárgyalások során egyeztettek a vasúti karbantartás korszerűbb bevezetéséről a digitális eszközök segítségével, valamint a határátkelés meggyorsításáról korszerű nyomváltó alkalmazásával.

 

BG

Forrás: MTI

A képek illusztrációk