Kiemelt hírek

Magyar teherszállító repülőgéppel hoznak Pekingből antigén-teszteket hazánkba

Magyar teherszállító repülőgéppel hoznak Pekingből antigén-teszteket hazánkba

Teherszállító gépet küldött a Külügyminisztérium Pekingbe, hogy másfél millió darab antigén tesztet hozzanak el Kínából Magyarországra. Ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be Facebook oldalán. 

Egy Airbus 330 típusú teherszállító repülőgépet vásárolt a Külügyminisztérium azzal a céllal, hogy az Kínába repüljön, és rengeteg antigén tesztet szállítson onnan Magyarországra. Szijjártó Péter szerint a világjárvány első hulláma sok tanulsággal szolgált, és véleménye szerint a légi szállítási képesség elengedhetetlen a koronavírus megfékezéséhez. A védekezéshez szükséges eszközöket idejében be lehet szerezni a megfelelő mennyiségben, a megfelelő helyről.  

Tájékoztatása szerint a kormány felhatalmazása alapján vásárolta meg a Külgazdasági és Külügyminisztérium az Airbust. A gép december 29-én fel is szállt, a tesztek felvételét követően pedig gyakorlatilag azonnal vissza is indul, így már másnap visszatér másfél millió antigén teszttel a fedélzetén.  

 

A repülő útvonala

 

Az antigén teszt nagy előnye, hogy már pár perccel a tesztelés után kiderülhet, hogy az alany fertőződött-e Covid-19 vírussal vagy sem.  

A külügyminiszter nemrég arról is bejelentést tett, hogy a Oroszországból 6000 ampullányi vakcina is érkezett. Igaz, ez nem az Airbusszal, hanem egy szállítókamionnal. A vakcina 91,4%-os hatékonyságot mutat.  

Magyarországra a Pfizer-BioNTech vakcina is megérkezett Németországból, december 26-án megkezdték az oltásokat, először az egészségügyi dolgozók kapták meg, amelyből egy ismételt oltást is kapni fognak.  

 

M. A. 

Forrás/fotó: Szijjártó Péter, Facebook