Kiemelt hírek

Megállapodott a kínai-orosz baráti együttműködés folytatásában a két ország elnöke

Megállapodott a kínai-orosz baráti együttműködés folytatásában a két ország elnöke

Megállapodott a kínai-orosz baráti együttműködés folytatásában Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A két államfő videókapcsolaton keresztül tartott megbeszélésén megállapodott Kína és Oroszország jószomszédi és baráti együttműködéséről szóló egyezmény meghosszabbításában- jelentette be a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

20 évvel ezelőtt írták alá a kínai-orosz baráti együttműködésről szóló megállapodást

Az egyeztetésről közösen adtak ki nyilatkozatot, melyből kiderült, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök szerint a két ország együttműködése pozitív lendületet ad egy olyan időszakban, amikor komoly változásokon megy keresztül a világ és a fejlődés útján számos válsághelyzettel találja magát szembe az emberiség.

A két ország elnöke az elmúlt 6 hét során két alkalommal vette fel egymással a kapcsolatot: először 2021. május 19-én, amikor egy kétoldalú atomenergiai együttműködési projekt megnyitó ünnepségét tekintették meg, valamint 2021. június 28-án, pár nappal a Kínai Kommunista Párt megalapításának 100. évfordulóját megelőzően.

Hszi Csin-pin és Vlagyimir Putyin egyeztetése egybeesett a baráti együttműködésről szóló egyezmény 20. évfordulójának dátumával. A 2001-ben megkötött egyezményt Csiang Cö-min akkori kínai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök írta alá- derül ki a Kreml által kiadott nyilatkozatból.

A Sputnik News orosz hírportál cikkéből megtudható, hogy a 25 cikkelyből álló dokumentum automatikus meghosszabbításáról márciuban már megállapodtak a felek.

Június 1-én Vang Ji kínai külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy az eredetileg 20 évre kötött egyezmény új típusú nagyhatalmi viszonyt alakított ki a két ország kötött.

Szergej Lavrov, az orosz külügyi tárca vezetője márciusban úgy gondolta, hogy az elmúlt 20 évben az orosz-kínai megállapodás kiállta az idő próbáját és a benne foglalt vállalásokat teljesítették.

BG

MTI

A képek illusztrációk