Kiemelt hírek

Nem kevés vizet találtak a Holdon a kínaiak

Nem kevés vizet találtak a Holdon a kínaiak

Üveggyöngyök formájában fedeztek fel több mint 200 milliárd tonna vizet a Holdon kínai tudósok. A keleti ország űrszondája érkezett haza a meglepő eredménnyel.

Nem kevés vizet találtak a Hold felszínén kínai tudósok: a Chang’O-5 szonda érkezett vissza űrútjáról kőzetmintákkal, amelyek vizsgálata során a szakemberek arra jutottak, hogy a Holdon mikroszkopikus méretű üveggyöngyökbe zárva 270 milliárd tonna víz lehet – adta hírül a Nature Geoscience.

A víz jelenlétére utaló jeleket már korábban is találtak a tudósok: a 70-es években az amerikai Apollo-küldetései során hidrogént mutattak ki a Hold talajában, majd az 1990-es esztendőkben vizet fedeztek fel a napot sosem kapó kráterekben. 2020-ban emellett a NASA Sofia infravörös obszervatóriuma arra is felhívta a figyelmet, hogy a Hold sarkain egyébként is felfedezhető víz, nemcsak a kráterekben.

Nem kevés vizet találtak a Holdon a kínaiak (képünk illusztráció)

Nem kevés vizet találtak a Holdon a kínaiak (képünk illusztráció)

A kínai tudósok 2020 decemberében kapták kézhet a Holdról érkezett mintákat, melyek vizsgálatával felvázolták a Hold vízkörforgásának lehetséges módját. Valószínű, hogy amikor a napszélben levő hidrogénatomok találkoznak a Hold felszín kőzeteivel, vizet képeznek annak oxigént tartalmazó vegyületeivel. Amikor a Holdon éjszaka van, a víz gyarapodik, majd amikor napsütés éri, elpárolog.

Hogy miért marad meg a víz, arra a tudósok az üveggyöngyökben látják a megoldást. A gyöngyök olyan kőzetcseppekből jöttek létre, amelyek megolvadtak az aszteroidabecsapódások során. A kőzetcseppek kihűlve a felszínre kerülnek vissza. Hatalmas mennyiség keletkezett belőlük az égitesten, s ezek a Hold felszíne alatt 12 méter mélységig is képesek a vizet tárolni – írta a Nature Geoscience.

A kínai tudósok elemzésük során arra jutottak, hogy a víz évek alatt felszaporodik az üveggyöngyökben, ez pedig így természetes víztároló réteget alkot és állandóan megújul.

A felfedezés különösen időszerű, hiszen az utóbbi időben egyre többször kerül szóba egy Holdra telepítendő bázis, ahol emberek élhetnek.

A tudósok egyébként megjegyzik, hogy a fent leírt jelenség más égitesteken is működhet, ahol nincs légkör – tudatta a Nature Geoscience.

B.A.