Kiemelt hírek

Robotika - Kínában 10 iparág az automatizálásra koncentrál

Robotika - Kínában 10 iparág az automatizálásra koncentrál

Új cselekvési tervet hozott létre a kínai Ipari és Információtechnológiai Minisztérium: ez 10 iparágat határoz meg, melyekben az ország robotrendszerek fejlesztésére kíván összpontosítani.

Kínában tíz iparág fókuszál az automatizálásra: a kínai Ipari és Információtechnológiai Minisztérium 17 másik ügynökséggel közösen új cselekvési tervet hozott létre, Robot + Alkalmazás Akcióterv néven.

Ez a terv 10 iparágat határoz meg, melyekben az ország a robotrendszerek fejlesztésére kíván összpontosítani, s átfogó célokat tűz ki robotikai iparára vonatkozóan – amelyeket 2025-ig elérhet.

Kína abban bízik, felgyorsítja a robotika használatát a gyártásban, a mezőgazdaságban, az építészetben, a logisztikában, az energetikában, az egészségügyben, az oktatásban, az idősek szolgáltatásait és a kereskedelmi közösségi szolgáltatásokat illetően – ilyenek például a Pudu Robotics szolgáltatási robotjai -, valamint a vészhelyzeti és extrém környezeti alkalmazásokban.

A terv célja az, hogy a kínai robotikai ipar 2025-ig több mint 100 innovatív robotikai alkalmazást és több mint 200 olyan modellhasználati esetet hozzon létre, ahol ezek a technológiák használhatók.

Kína reményei szerint 2025-re nagyjából 500 robot jut majd 10 ezer dolgozóra.

Robotika - Kínában 10 iparág az automatizálásra koncentrál

Robotika - Kínában 10 iparág az automatizálásra koncentrál

A Nemzetközi Robotika Szövetség (IFR) adatai szerint 2021-ben Kínában átlagosan 322 ipari robot jutott minden 10 ezer alkalmazottra. Az IFR adatai alapján a keleti ország intenzíven telepít egyre több robotot.

Az adatokból kiderül, hogy 2021-ben az ország ipari robotikai piacán 243 300 telepítés történt, ami 44 százalékos növekedés az előző évhez képest. Mindez jól látható abban, hogy Kína 2020-ban a kilencedik-, majd 2021-ben már az ötödik legautomatizáltabb ország volt, megelőzve Kínai Tajpejt, az Egyesült Államokat, Hongkongot és Svédországot a robotsűrűség tekintetében.

A 10 ezer alkalmazottra jutó 500 robot még mindig csak a fele Dél-Korea robotsűrűségének, amely 2021-ben érte el a csúcsot: 10 ezer alkalmazottra 1000 robotot.

A kínai Ipari és Információs Technológiai Minisztérium 2021 decemberében 14 másik kormányzati minisztériummal együttműködve felfedte, miként fogja tovább növelni az ország robotikai iparát a 14. ötéves terv keretében.

A dokumentum több kisebb célt is megfogalmazott a kínai robotikai ipar számára 2025-ig – az átfogó cél azonban az, hogy Kína a globális robotikai innováció kulcsfontosságú forrásává váljon. A kormány arra is számít, hogy a robotikai ágazat működési bevételeinek átlagos éves növekedési üteme meghaladja a 20 százalékot.

Az új cselekvési terv mellett Sanghaj egy hasonlót is kiadott a város robotikai iparának fellendítésére, melynek célja, hogy 2025-re jelentős robotikai központtá váljon.

Sanghaj tervei szerint a következő években 14,76 milliárd dollárra növelné helyi iparát és 10 iparágvezető robotmárkát, 100 benchmark robotalkalmazási forgatókönyvet, 20 vezető gyárat és 200 intelligens gyárat építenek fel.

Ami a városon belüli robotsűrűséget illeti, céljuk, hogy minden 10 ezer emberre 100 robotegység álljon rendelkezésre.

B.A.