Kiemelt hírek

Technológia - Lakosok ezreit látja el a 70 emeletes óriásturbina Kínában

Technológia - Lakosok ezreit látja el a 70 emeletes óriásturbina Kínában

Elkészült a kínai MingYang vállalat következő zászlóshajónak számító tengeri szélturbinája, a MySE 18.X-28X. A hatalmas generátor 70 emelet magas és 9 futballpálya helyét foglalja el.

Megdöbbentő méretek és teljesítmény: bejelentette lehengerlő tengeri szélturbinája, a MySE 18.X-28X megalkotását a kínai MingYang vállalat.

Az óriásgenerátor 70 emeletes és 9 futballpálya területét foglalja el – pengéi 140 méter hosszúak,  amelyek egy szintén méretes forgórészhez vannak rögzítve: átmérője több mint 280 méter.

A szélturbina pengéinek egyetlen fordulatával lakosok ezrei juthatnak gyorsan áramhoz.

Technológia - Lakosok ezreit látja el a 70 emeletes óriásturbina Kínában - Fotó: MingYang Smart Energy

Technológia - Lakosok ezreit látja el a 70 emeletes óriásturbina Kínában - Fotó: MingYang Smart Energy

A közelében tartózkodni nem ajánlatos, mert az embert is képes kimozdítani a helyéről, akár az erős szél.

A MySE 18.X-28X óriás szélturbina évente 80 GWh villamos energia termelésére képes, az évi 8,5 m/s szélsebességet figyelembe véve.

A cég szerint 96 ezer lakos ellátásához elegendő, miközben 66 ezer tonnával csökkenti a CO2-kibocsátást.

Az áramfejlesztő büszke arra, hogy a turbina moduláris és könnyű – megalkotása a MingYang átfogó fejlesztésének és a hibrid meghajtás technológiájával kapcsolatos kutatásoknak köszönhető.

A vállalat tervei között szerepel, hogy a holografikus érzékelő MPC-t és a digitális iker-DTC technológiát is telepíti – ezek két olyan funkciót jelentenek, amelyek megvédhetik az óriási szélturbinát a legszélsőségesebb óceáni körülményektől, például a 17-es szintű tájfuntól, amely elképesztő szélsebességgel jár.

Az új MySE 18.X-28X-szel jelentős lépést tettek a zöld energiára való átállás felgyorsítása felé, azzal, hogy technológiai áttörést hajtottak végre a tengeri szélipar területén – jegyezte meg a MingYang.

Fotó: Mingyang Smart Energy

B.A.