Kiemelt hírek

Ultranagy méretű űrhajót építenek Kínában

Ultranagy méretű űrhajót építenek Kínában

A következő években kilométer hosszúságú űrhajó építésébe kezdhetnek Kínában, amit az űrben fognak összerakni.

A kínai űrkutatás több sikert ért el idén: májusban űrszondát juttattak el a Marsra, júniusban pedig űrhajósokat küldtek a Tienkung nevű épülő űrállomásra.


Az űrhajót modulonként fogják összerakni az űrben

A South China Morning Post portálon jelent meg a hír, hogy a tudományos és technológiai tárcához tartozó Nemzeti Természettudományi Alapítvány felkérte a kínai kutatókat, hogy tervezzenek meg 1 kilométer hosszúságú űrhajót. Egy ilyen méretű űrhajót nehezen tudnának egyben eljuttatni a Földről, emiatt biztos, hogy az űrben fogják modulonként összeszerelni. A kilövéseket valószínű a fejlesztés alatt álló Hosszú Menetelés 9 rakétával végeznék el, mely várhatóan 2030-ra fog elkészülni és akár 140 tonnányi rakományt fog tudni eljuttatni alacsony Föld körüli pályára.

A szakembereknek többek között megoldást kell találniuk arra, hogyan irányítsák a szerkezetet, valamint feladatuk a jármű súlyának minimalizálása, amire a felbocsátás miatt van szükség elsősorban.

Még nem született végleges döntés az űrhajó megépítéséről, mivel csak egy javaslat a tízből, amit a Nemzeti Természettudományi Alapítványhoz beterjesztettek. Az alapítvány a tervek közül ötöt választ majd ki és egyenként 15 millió jüan (kb 686 millió forint) összegű támogatást ad a megvalósításra.

 

 

BG

Forrás: HVG,Rakéta

A képek illusztráció