Kína - Testvérvárosok

A Kínai-magyar barátság park Szolnokon csak a kezdet

A Kínai-magyar barátság park Szolnokon csak a kezdet
A Sanmenxia-val ápolt testvérvárosi együttműködés szorosabbra fűzésének jelképeként Kínai-magyar barátság park alapkövét tették le ez év júliusában Szolnokon. A hárommillió lakosú kínai városban pedig szintén a közelmúltban avatták fel a Szanmenhszia-Szolnok barátság parkot. Ennek kapcsán kérdeztük Szolnok Megyei Jogú Város polgármesterét, Szalay Ferencet.

Szalay Ferenc



- Honnan jött az ötlet a kínai kapcsolatok iránt?
- Szolnok városa tudatosan keresett partnert az ázsiai országban. Sanmenxiát a korábbi kínai nagykövet ajánlotta, neki ez a szülővárosa.


- Mit kell tudni a magyar, és mit a Kínában található parkról? Mik a terveik velük?
- A kínaiak számára nem csupán puszta udvariasság egy testvérvárosi kapcsolat, ők komolyan tisztelik azt, akivel szorosabbra fűzik viszonyukat. Ennek a tiszteletnek a jele az a barátság park, melyet először Sanmenxiában avattunk föl, ennek a kisebb párja található a megyeháza mögött.


- Hogyan jellemezné Szolnok és Sanmenxia testvérvárosi kapcsolatát?
- A kapcsolatfelvétel 2007-re datálható, 2008 áprilisában járt az első szolnoki küldöttség Sanmenxiában. A testvérvárosi szerződésre 2009-ben kerültek rá az aláírások. A kapcsolat ugyan fiatal, ám kifejezetten élőnek mondható. Legnagyobb

Sanmenxia

örömünkre egyre erőteljesebb a gazdasági jellege. A két város főiskolája között is aktív az együttműködés, kínai diákok már több éve tanulnak Szolnokon.


- A 100 millió lakosú Henan tartományból érkezett kínai delegációt  is fogadtak nemrég a szolnoki Városházán. Milyen kilátások körvonalazódnak az együttműködések terén és hogyan fog ez hatni Szolnok városára, az itt élőkre, dolgozókra?
- Kína a világ meghatározó gazdasági szereplője, számunkra rendkívül fontos, hogy kiváló kínai kapcsolatainkat gazdasági téren is kamatoztassuk. Augusztus végén egy üzletemberekből álló delegáció járt Szolnokon, elég konkrétan jelezték az itteni vállalkozóknak, mely területeken tudnának együttműködni velük. Az első találkozás után eredményekről beszélni még korai lenne, hiszen most még az ismerkedésé a főszerep. A kínaiak az uniós körülményeket, a mi vállalkozóink pedig a semmihez sem hasonlítható kínai lehetőségeket vizsgálják. Természetesen a céljaink világosak: munkahelyeket kívánunk teremteni a világ egyik legerősebb gazdaságának segítségével.


MCOnet-Kovács Tünde