Kína - Testvérvárosok

A Salgótarján és Tongren közötti együttműködés elsősorban az idegenforgalom fejlesztésére irányul

A Salgótarján és Tongren közötti együttműködés elsősorban az idegenforgalom fejlesztésére irányul
Székyné dr. Sztrémi Melinda, Salgótarján Megyei Jogú város polgármestere számolt be lapunknak a kínai Tongren város küldöttségének látogatásáról.
- Hogyan kerültek kapcsolatba Tongren városával? Mit érdemes tudni nekünk magyaroknak a városról?
- Nógrád Megye Önkormányzatának 4 fős delegációja  2011. júliusában látogatott el Kínába, ahol testvérmegyei megállapodást kötöttek Guizhou tartománnyal. A látogatás alkalmával a tartomány kormányzó-helyettesével folytattak tárgyalásokat, melyen a kínai fél részéről felmerült a testvérvárosi kapcsolat létesítésének igénye is Salgótarjánnal. Ezt követően a tartomány egyik prefektúrai szintű városának, Tongrennek a vezetői vették fel velünk a kapcsolatot.

A kínai delegáció


A kínai delegációt Shuxin Li alpolgármester vezette


A város a Kínai Népköztársaság dél-nyugati részén, a Fanjing-hegy lábánál helyezkedik el, fő iparága a szénbányászat, mint Salgótarjánnak is volt egykoron.


- Shuxin Li alpolgármesterrel zárt ajtók mögött tárgyalt május 17-én. Mit lehet tudni erről az egyeztetésről?
- A tárgyalás a testvérvárosi megállapodás részleteiről, egy-két elemének pontosításáról szólt.

Shuxin Li alpolgármester vezette delegációval május 17-én délelőtt folytatott szakmai egyeztetésen, illetve az azt követő személyes találkozónkon felmerült néhány részletkérdés, így további egyeztetésre van szükség.

Salgótarján városvezetése


Székyné dr. Sztrémi Melinda salgótarjáni polgármester és Shuxin Li alpolgármesterÉn Salgótarján közgyűlésétől, már megkaptam a felhatalmazást annak a megállapodásnak az aláírására, melyet kollégáim a polgármesteri hivatalban alapos előkészítő munka és többszöri egyeztetés után állítottak össze. Ennek okán, a testvérvárosi megállapodásba Salgótarján már jelentős módosításokat nem kíván beemelni, gyakorlatilag már csak a tongreni polgármesteri hivatal jóváhagyása szükséges.

- Milyen területeken működhet együtt a két város?
- A Salgótarján és Tongren közötti együttműködés az egymás társadalmi, gazdasági életének, kultúrájának megismerésén túl elsősorban az idegenforgalom fejlesztésére irányul, de továbbiakban kiegészülhet a gazdaság, a tudomány és technológia területeivel.MCOnet-KT