Kína - Testvérvárosok

Balatonlelle és Fugu testvérvárosi kapcsolata a munkahelyteremtésben is segíthet

Balatonlelle és Fugu testvérvárosi kapcsolata a munkahelyteremtésben is segíthet


Balatonlelle polgármesterét Kenéz Istvánt kérdeztük a kínai Fuguval kötött testvérvárosi kapcsolatáról, és az együttműködés alapjairól.

- Elég frissnek mondható  Balatonlelle és Fugu testvérvárosi kapcsolata. Pontosan mikor írták alá az együttműködési megállapodást, és hogyan jutottak el idáig?
- 2011-ben Balatonlellét több kínai település is felkereste. A kapcsolatfelvétel egy helyi utazási iroda vezetőjének köszönhető, aki több éve jó viszonyt ápol már különböző kínai településekkel. Ezek közül a legkomolyabb és együttműködési szándékkal érkező delegáció a Shaanxi tartományban található Fugu városból érkezett. Az előzetes egyeztetések után velük 2011. május 27-én került sor a balatonlellei városházán a partnervárosi együttműködési nyilatkozat aláírására, mely után a délután folyamán városunk főterén kulturális műsorral mutatkoztak be a Fuguból érkezett művészeti csoportok. 

kína fugu

A Balatonlelle-Fugu partnervárosi együttműködési nyilatkozat aláírása kapcsán kulturális műsorral mutatkoztak be a Fuguból érkezett művészeti csoportok


- Bemutatná az észak-kínai Shaanxi tartomány vezető gazdasági városát?
- Fugu megye a legészakibb Shaanxi tartományban található, a Shaanxi, Belső-Mongólia tartományok találkozásánál. A megye teljes területe 3229 négyzetkilométer, az adminisztrációs vonzáskörzetéhez 311 falu tartozik. Nem csak a szénkészleteiről híres, hanem gazdag termőterülete a kiváló minőségű sárga rizsnek. Erős gazdasági ágazata az energia-és vegyipar.

GDP és a költségvetési bevételek az egész megyében 30% és 80%-os átlagos éves növekedési rátát mutatnak. Fugu megye teljes népessége 21 millió fő.

Ez egy varázslatos föld, itt keresztezi egymást a Lösz sztyeppe Kultúra és Prairie kultúra. Itt egyesül a The Great Wall (Nagy Fal) kultúra és a Sárga-folyó kultúra. Fugut híres hegyek és vizek veszik körül, történelmi és kulturális városa Shaanxi tartománynak. Ennek a páratlanul szép természeti környezettel bíró városnak a hangulata a hosszú történelmi múltat és a kultúrát tükrözi. Összegezve kulturális és népi kulturális értékek koncentrálódnak itt. Ez az egyedülálló történelmi jelleg, és a helyi népszokások a világ figyelmének középpontjába helyezi a várost.

Fugu

A Shaanxi tartományban található Fugu városából érkezett delegáció Balatonlellén


Ez a hatalmas föld gazdag ásványi erőforrásokban, az egész térség vízkészlete 591.000.000 köbméter évente. A terület ásványianyag tartalékai is figyelemre méltóak: 200 millió tonna szén, gazdag gáz réteg is található itt, mintegy 300 milliárd köbméter, melyet több irányba szállítanak: Peking, Taiyuan, Yulin, és Xi'an stb.

Várhatóan a "Nemzeti tizenkettedik ötéves terv" végén a kormány megyei befektetetései megközelítik a 100000000000 jüan RMB-t. Elsősorban üzleti lehetőségeket kínál az erőforrásokban gazdag Fugu, melynek gazdasága egyre növekszik a Saibei fennsíkon.

Kenéz István


- Mire épül a két város együttműködése? Mik a terveik a jövőre nézve?
- A fugu-i delegáció látogatása során nagyon nyitottan ismerkedett Balatonlellével és környékével. Érdeklődtek az idegenforgalomban rejlő lehetőségek, valamint a szőlőtermesztés és borászat iránt, amit szeretnének Kínában is meghonosítani. Balatonlelle városának mindenképpen kedvező lenne, ha sikerülne kínai befektetőket találni, akik tevékenységükkel bekapcsolódhatnának az idegenforgalomba (pl. hotel építés), vagy egyéb műszaki, technikai üzem telepítésével. Városunk vezetésének egyik fő célkitűzése, hogy megoldja a lakosság éven át történő foglalkoztatását, ehhez pedig elengedhetetlen az ehhez kapcsolódó munkahelyteremtés. Ennek eléréséhez a Kínával történő együttműködés is fontos láncszem lehet.

Természetesen a májusi együttműködési megállapodás aláírásakor viszontlátogatásra hívtak bennünket Fugu-ba, reméljük, hogy egyszer lesz lehetősége városunknak élni a meghívással.


MCOnet