Kína - Testvérvárosok

Baranya megye és Zhejiang Tartomány gyümölcsöző kapcsolata

Baranya megye és Zhejiang Tartomány gyümölcsöző kapcsolata
A kínai Zhejiangi Tartomány és a magyarországi Baranya megye 2004 óta működik együtt különböző területeken. Horváth Zoltánt, a Baranya Megyei Közgyűlés elnökét az elmúlt 8 év kínai kapcsolatairól kérdeztük.


- Baranya megyének már 2004 óta van kínai testvértartománya. Az elmúlt 7-8 évben  milyen kapcsolatok születtek a két terület között?

Baranya megye

- 2004. márciusában Baranyába látogatott a Zhejiangi Tartományi Kormány nemzetközi ügyekkel foglalkozó  csoportja és megkezdődtek az egyeztetések a fejlesztési területeket illetően. A tárgyalások során kiemelt helyen szerepelt az oktatás, kutatás, gazdaság és turisztika. Júniusban Pécsett írtuk alá hivatalos együttműködési megállapodást. Novemberben Lu Zushan tartományi kormányzó meghívására, és dr. Huszty András, kínai ügyekért felelős kormánymegbízott programjához kapcsolódva hivatalos megyei delegáció tett látogatást Zhejiang-ban, ahol konkrét megállapodások születtek többek között arról, hogy a kínai tartomány kész diákokat toborozni a Pécsi Tudományegyetem angol nyelvű oktatási programjaira, illetve felkutatni olyan utaztatással foglalkozó, megbízható zhejiangi cégeket, melyek érdeklődnek kínai turisták Magyarországra, Baranyába való utaztatása iránt.

2005-ben az Európa Centrum Kht. Közreműködésével megkezdődött Pécsett egy Kínai Kontakt Pont kialakítása és elkészült Baranyáról egy kínai nyelvű kiadvány is. Augusztusban pedig egy baranyai delegáció látogatott a kínai partnerhez, ahol a tárgyalások fő témái a turizmus, a környezetvédelem és környezetgazdálkodás voltak. Az év folyamán két kínai delegáció is ellátogatott Baranyába: az egyik egy jövőbeni kamarai képzés lehetőségeiről, a másik oktatási együttműködéssel kapcsolatban folytatott tárgyalásokat.

Zhejiang


2006-ban a pécsi Kínai Kontakt Pont felállítását követően ez a szervezet vette át a zhejiangi kapcsolatok ápolását és koordinálását. 2007-ben a kínai kapcsolatok kezelése az Európa Centrum Kht.-tól átkerült a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácshoz (DDRFT), melynek meghívására júliusban hivatalos delegáció érkezett Zhejiang tartományból Baranya megyébe, ahol a delegáció tagjai találkoztak Pécs város, a Baranya Megyei Önkormányzat és a DDRFT képviselőivel. Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium 2008. februárjában szervezte meg a Magyar és Kínai Önkormányzatok Partnerségi Konferenciáját Budapesten. A programon a zhejiangi kapcsolat kezelőjeként a DDRFT képviselői vettek részt. Az ott folytatott megbeszéléseket követően júniusban kínai delegáció érkezett Baranyába. A találkozón terészetesen a Baranya Megyei Önkormányzat is képviseltette magát. 2009-ben a Baranya Megyei Önkormányzat képviselői kínai üzletember találkozón vettek részt Budapesten, az önkormányzat értékesítendő ingatlanjainak bemutatása céljából.

- A Baranya megyei, ill. pécsi kínai befektetésösztönzés már 2009-2010-ben megkezdődött. Hogyan?
- 2009 óta a Baranya Megyei Önkormányzat a kínai partnerével folytatott tárgyalásai során a befektetésösztönzésre helyezi a hangsúlyt. Májusban a kínai Zhejiang Tartomány nyolc fős delegációja érkezett Pécsre Dr. Feigli Ferenc, a DDRFT elnökének meghívására. A vendégeket a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, a Paksi Atomerőmű törzskari igazgatója, a DDRFT Innovációs és

Horváth Zoltán

Gazdaságfejlesztési Bizottságának elnöke, a Dél – Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség vezetője és munkatársa, valamint a Baranya Megyei Önkormányzat külügyekkel foglalkozó munkatársa fogadták. A Baranya Megyei Önkormányzat értékesítendő ingatlanjairól 2009-ben készült angol nyelvű leírás, melyet felhasználva többek között a 2010 májusában a Kínába utazó, pécsi delegáció révén, majd ezt követően 2010. május 21-én, a Pécsett megrendezésre kerülő találkozón nyílt lehetőség a kínai befektetésösztönzésre. A találkozón a magyar résztvevők a kínai vendégek számára bemutatták a Dél – Dunántúli régió, Baranya megye fontosabb jellemzőit, adottságait, néhány kiemelt befektetési lehetőséget. A lehetséges befektetések között megemlítésre került többek között a pécs-pogányi repülőtér, a Zsolnay Porcelángyár, a volt Tüdőszanatórium épülete és a Baranya Megyei Önkormányzat további ingatlanjai, néhány turisztikai együttműködési alternatíva. 2010-ben Zhejiang Tartomány vezetői kínai látogatásra invitálták a Baranya Megyei Önkormányzat elnökét a kapcsolat aktivizálása érdekében, melyre a választások és a BMÖ élén bekövetkezett személyi változások miatt nem került sor.

- Mik a távlati terveik?
- Mint a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke júliusban hivatalos meghívást kaptam egy Zhejiangi hivatalos látogatásra, melynek realizálása legkorábban 2012-ben várható.

A kínai kapcsolatok jelentősége országos szinten megnőtt, és ezzel párhuzamosan a megye nemzetközi kapcsolatrendszerében is a kínai tartománnyal kialakított együttműködés felértékelődése várható. Ennek részleteiről előreláthatólag a megye életét jelentősen befolyásoló folyamatok lezárulását követően tudok majd érdemben nyilatkozni.


MCOnet-Kovács Tünde