Kína - Testvérvárosok

Borkai Zsolt: 'Segíteni szeretnénk a kapcsolatfelvételt a győri és a wuhani cégek között'

Borkai Zsolt: 'Segíteni szeretnénk a kapcsolatfelvételt a győri és a wuhani cégek között'
Borkai Zsolt győri és Tang Liangzhi wuhani polgármester 2011. szeptember 21-én folytatott megbeszélést a két város kapcsolatának szorosabbra fűzése érdekében. Ennek apropóján kérdeztük Borkai Zsolt polgármestert.

- Mikorra datálódik a két város testvérvárosi kapcsolata? Főként miben mutatkozik meg az együttműködés?
- Győr városának 9 testvérvárosa van, közülük a legtávolabbi Wuhan városa. A testvérvárosi kapcsolat 1994-re datálódik, az együttműködés pedig a nagy távolság miatt nem olyan egyszerű, mint a közelebbi városok esetében. Ennek ellenére sikeres együttműködések és szép tervek hangzottak el a megbeszélésen, főként a gazdasági élet területen szeretnénk szorosabbra fűzni a szálakat. Wuhan eddig is figyelemmel kísérte a Győrben rejlő lehetőségeket, olykor delegációkat is küldött Győrbe, akik többek között a Kereskedelmi- és Iparkamara munkatársaival is tárgyaltak már a partnerség lehetőségeiről. Pár évvel ezelőtt kínai testvérvárosunk részt vett a győri utazás kiállításon is, ahol nagy érdeklődés kísérte jelenlétét. A találkozón elhangzott, hogy mind a baráti kapcsolatokat, mind az együttműködési lehetőségeket szorosabbra kell fűzni, hiszen ez mindkét városnak az érdekeit szolgálhatja.

Tang Liangzhi wuhani polgármester megbeszélése Borkai Zsolttal

Borkai Zsolt győri és Tang Liangzhi wuhani polgármester  legutóbb 2011. szeptember 21-én folytatott megbeszélést a két város kapcsolatának szorosabbra fűzése érdekében


- A 21-i megbeszélésen mi került szóba? Mik a két város jövőbeli tervei?
- Sok mindenről beszélgettünk, hiszen örömömre szolgált, hogy ilyen távolról Győrben üdvözölhettem a wuhani Polgármester urat. Terveink között a találkozók gyakoriságának növelése is szerepel és az egymásban rejlő lehetőségek kiaknázása. Gazdasági területen lehet szó a leginkább arról, hogy megtaláljuk számításainkat, segíteni szeretnénk a kapcsolatfelvétel lehetőségét a győri és a wuhani cégek között. Felmerült Győr esetleges wuhani bemutatkozásának lehetősége és természetesen mindig szeretettel várjuk a wuhani delegációkat is városunkba. A sport területén mindkét város meghatározó erővel bír országában, így keressük ezen a területen is az esetleges kooperációs lehetőségeket.

 Tang Liangzhi Wuhan polgármestere és Borkai Zsolt, Győr Megyei Jogú Város polgármestere

Tang Liangzhi Wuhan polgármestere és Borkai Zsolt, Győr Megyei Jogú Város polgármestere


- A győri vendéglátás viszonzásaként Tang Liangzhi meghívta Polgármester urat egy wuhani látogatásra. Mikor kerülhet erre sor és miről fognak ott tárgyalni?
- Igen, nagy örömömre szolgált, hogy kölcsönös volt a szimpátia, és Polgármester úr meghívta Győr városát Wuhanba. Terveink között szerepel egy esetleges wuhani látogatás, viszont mindenképpen úgy szeretnénk haza jönni, hogy volt  hozadéka az utazásnak. Ezért kulturális bemutatkozásra, valamint győri cégek képviselőinek kiutazására szeretnénk törekedni, melynek következménye lehet, hogy megindulnak a kapcsolatok akár a gazdasági élet, az oktatás, a sport és a turizmus területén a két város között. Egy ilyen utazás azonban hosszabb előkészítő munkát igényel, de bízom benne, hogy hamarosan újabb pozitív hírekről számolhatunk be.


MCOnet-Kovács Tünde