Kína - Testvérvárosok

Dunaújváros és kínai testvérvárosa, Yingtan között több párhuzam is vonható

Dunaújváros és kínai testvérvárosa, Yingtan között több párhuzam is vonható

Cserna Gábor, Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármestere még a nyáron fogadta a kínai Yingtan városából érkező delegációt, melynek nyomán aláírták a testvérvárosi kapcsolatot megerősítő szándéknyilatkozatot. A témában Izsák Máté önkormányzati képviselő nyilatkozott lapunknak.

- Mi történt ezen a látogatáson ?
- Cserna Gábor, Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármestere 2011. augusztus 05-én fogadta a kínai Yingtan városából érkező delegációt, melyet Shao Qisheng, Yingtan Város Népi Nagygyűlésének állandó bizottságának elnöke, Guan Hua'an, Yingtan Város Népi Nagygyűlésének állandó bizottságának alelnöke, Ao Gaoyuan bizottsági titkár, Zhou Yongjiang, Yingtan Önkormányzatának Külkapcsolati és Tengerentúli Kínai Ügyekért Felelős Irodájának vezetője képviselte elsősorban. A dunaújvárosi önkormányzat részéről a tárgyaláson részt vettek a város alpolgármesterei, az önkormányzat jegyzője, a gazdasági és területfejlesztési bizottságának valamint a közbiztonsági és társadalmi kapcsolatok bizottságának elnöke illetve a kapcsolat sikerességét előmozdító szervezetek képviselői is.

Cserna Gábor, Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármestere és Shao Qisheng, Yingtan Város Népi Nagygyűlésének állandó bizottságának elnöke

A testvérvárosi kapcsolatot megerősítő szándéknyilatkozatot Cserna Gábor, Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármestere és Shao Qisheng, Yingtan Város Népi Nagygyűlésének állandó bizottságának elnöke erősítette meg kézjegyével


A testvérvárosi kapcsolatot megerősítő szándéknyilatkozatot Shao Qisheng, Yingtan Város Népi Nagygyűlésének állandó bizottságának elnöke erősítette meg kézjegyével, aki a személyes találkozó keretében elmondta, rendkívül fontosnak tartja a partnerkapcsolatot, hiszen Dunaújváros és Yingtan városa számos ponton hasonló tulajdonságokkal bír, ennek nyomán több szempontból adott a jövőbeni együttműködés lehetősége.

A szándéknyilatkozat aláírását megelőzően egy kerekasztal-beszélgetés nyomán Cserna Gábor polgármester úr kiemelte, az együttműködés célja a kapcsolat és kommunikáció kialakítása, erősítése, a városok közötti kölcsönös üzleti lehetőségek létrehozása, kiaknázása. Annak okán, hogy számos párhuzam vonható a két város között – itt kell megemlíteni a két város térségi elhelyezkedését, ipari vonatkozású fejlesztéseit, továbbá a vasúti szállítás és logisztika területén is kiemelkedő Yingtan városa, mely vonatkozásban a közelmúltban Dunaújvárosban is elindult a fejlesztésekre irányuló pályázati források bevonása –, a testvérvárosi kapcsolat több szempontból is előnyt jelenthet Dunaújváros gazdasági fejlődésében.

Shao Qisheng elnök úr, valamint Cserna Gábor polgármester úr is hangsúlyozta, a szándéknyilatkozat aláírását követően, megkezdődhetnek azok az érdemi tárgyalások, melyek már a konkrét együttműködés részleteit világítják meg. Az említett dokumentum aláírása az első lépés a két város közötti kapcsolatépítésnek, mintegy megerősítése annak, hogy a tervek megszülethetnek.

A találkozót követően, egyben a nap zárásaként, a delegációt körbevezették városunkban, így tágabb képet kaphatnak Dunaújváros mind természeti mind kulturális, építészeti értékeiről.

 Yingtan

A Xinjiang-folyó partján elhelyezkedő Yingtan  városát 1 millió 76 ezer ember lakja


- Mit érdemes tudni a kínai testvérvárosukról?
- Yingtan (JingDian) városa Jianxi tartományban található, a tartomány északkeleti régiós központja. A Xinjiang-folyó partján elhelyezkedő, összesen 3,554 négyzetkilométer területű várost a friss guide-adatok szerint 1 millió 76 ezer ember lakja (az önkormányzati határozat körülbelül 1,2 milliós népességgel számol), ez kínai léptékkel mérve lényegében azt jelenti, hogy Yingtan Dunaújvároshoz hasonló nagyságrendű település.

Érdekes párhuzamot mutat a két város térségi elhelyezkedése is – Yingtan a szomszédos Fujian tartomány határán fekszik, egyfajta interregionális térségi szerepet vállal – a tartományon belül Shangrao régió, délkeletről már Fujian tartomány határolja.

A tartomány alacsony hegyes, dombos területén fekszik –, ám a kedvező földrajzi adottságok nyomán annál gazdagabb a történelmi emlékekben: Yingtan területe egy régészeti felfedezés szerint a kerámiakészítés egyik nélkülözhetetlen központja lett – már a középső és késői Shang dinasztia idején, vagyis (vagyis az időszámításunk előtti XVI. és XI. században).

A tradíciók ápolása – a környék termelői 90 százalékban ma is hántolatlan rizst termesztenek, emellett különleges helyi árunak minősül a korai körte, az aloe és a kuding tea, és Yingtan az egyik fellegvára a különleges vörös zsírkő bányászatának is – mellett az utóbbi években Yingtan jelentős régiós központtá vált.

A vasúti szállítás és logisztika meghatározó bázisa a térségben, Kína meghatározó rézipari központja, ipari tevékenysége rézolvasztásból, vízórák és energiatakarékos izzók gyártásából áll. Yingtan emellett természeti kincsekben gazdag, kedvelt turisztikai célpont.

Friendship Garden

Izsák Máté önkormányzati képviselő Yingtan város polgármester asszonyával meglocsolta a Dunaújváros és Yingtan város testvérvárosi kapcsolatát szimbolizáló fát
- Mi történt azóta? Dunaújvárosból járt delegáció a kínai városban?
- A tavalyi évben, november 21. és 26. közötti időszakban a testvérvárosi kapcsolat erősítésének és a gazdasági lehetőségek feltérképezésének céljából Nanchang és Yingtan városában tettem látogatást.

November 23-án a Jiangxi tartomány székhelyén, Nanchangban egy konferencián vettem részt (Szojka Szilvia tolmács kíséretében), mely konferencia alkalmával a megközelítően 70 testvérvárosból érkező képviselők csoportja, az adott településük sajátosságait ismertették. Ez alkalommal lehetőségem nyílt, a dunaújvárosi értékek figyelembevételével egyúttal feltérképezni a testvérvárosi kapcsolatok által megnyíló lehetőségeket, illetve a kapcsolódási pontokat. Az előadások során megerősítést nyert bennem, hogy a többi testvérvároshoz hasonlóan Dunaújváros is fel tud mutatni, illetve kínálni együttműködési lehetőségeket. Egyes városok leginkább az idegenforgalmi tényezőt hangsúlyozták (kulturális rendezvények, programok stb.), és voltak, akik kifejezetten egyes termékek értékesítésének lehetséges piacát látják az egész tartománnyal kiépített kapcsolatban. Nagy szerepet kapott azon mezőgazdasági termények importja is, melyeket az adott tartományban nem termesztenek. A délelőtti megbeszélés zárásaként aláírási ceremónián vehettünk részt, mely során a tartomány városai írták alá az újabb testvérvárosi kapcsolatot megerősítő nyilatkozatukat.

Délután a „Friendship Garden” elnevezésű helyre látogattunkk el, mely tulajdonképpen a testvérvárosi kapcsolatok baráti viszonyait jelképező fák kertje. Ez alkalommal Yingtan város polgármester asszonyával meglocsoltuk Dunaújváros és Yingtan város testvérvárosi kapcsolatát szimbolizáló fáját, mely egyúttal annak a szándékát is kifejezi, hogy a jövőbeni együttműködést mind a két fél hosszú távon képzeli el.

Az esti fogadáson egy nyugodt, kötetlen és felszabadult hangvételű estén, beszélgethettünk a különböző országok városainak képviselőivel.

November 24-én egy ukrán delegáció társaságában látogattunk el Yingtan városába. A fogadtatást követően, elkísértek minket egy szociális intézménybe, mely az elmondásuk szerint, rendkívül meghatározó szerepet tölt be városukban, s ahol mindig szívesen fogadják a rászorulókat.

Yingtan a vasúti szállítás és logisztika meghatározó bázisa a térségben. Ipari tevékenysége rézolvasztásból, vízórák és energiatakarékos izzók gyártásából áll. A délutáni gyárlátogatásunk alkalmával pedig abba az üzembe mentünk, ahol az említett izzók tervezése és gyártása folyik. Ezt követően a közelmúltban épült lakóparkot tekintettük meg, mely azért bír nagy jelentőséggel, mert kifejezetten a város szociálisan rászoruló családjai számára építették. Saját beruházásuk, és az ott élőknek bérleti díj formájában csak az anyagköltséget kell törleszteniük.

A nap befejezéseként a kongresszus elnökével találkoztunk, és a helyi média kíséretében adhattuk át egymásnak az ajándékainkat, mely ünnepi fogadással zárult.

Yingtan izzógyártás

A dunaújvárosi delegáció ellátogathatott abba az üzembe, ahol az izzók tervezése és gyártása folyik


November 25-én látogattunk el a napszemüvegeket valamint a vízórákat gyártó üzemekbe. Az utóbbi gyár rendkívül hangsúlyos szerepet tölt be a térségben, ugyanis Kínában ez a legnagyobb vízóramérőket gyártó üzem (piacát tekintve az ország megközelítően 50 százalékát fedi le). A hatalmas gyárkomplexum megtekintését követően, lehetőségem nyílt, hogy úgynevezett szabadprogram keretén belül sétát tegyek a városban, mely során személyesen is tapasztalhattam a kínai emberek igazi vendégszeretetét és nyíltságát. Hihetetlenül pozitív élmény volt látni, hogy szinte minden utcában újabb és újabb épületek kelnek életre.

Ez a látogatás elsősorban azt a célt szolgálta, hogy Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata, illetve Közgyűlése, tágabb képet alkothasson a Jiangxi tartomány városainak adottságairól, a rajtam keresztül megtapasztalhassák, milyen pontok mentén lehetne felépíteni az együttműködést. Úgy vélem, az utazás rendkívül hasznos volt, mely csak megerősíti a szándéknyilatkozatot követő újabb lépést, a valódi testvérkapcsolat létrejöttét, és ezáltal utat nyit a gazdasági együttműködésünknek is.MCOnet