Kína - Testvérvárosok

Érd és kínai testvérvárosa, Xuzhou a kultúra és a gazdaság területén is együttműködne

Érd és kínai testvérvárosa, Xuzhou a kultúra és a gazdaság területén is együttműködne


2011 nyarán köttetett meg Érd és  kínai Xuzhou testvérvárosi kapcsolata.  Ennek részleteiről Segesdi János alpolgármester mesélt lapunknak.
-  Pontosan hogyan jött létre Érd és Xuzhou testvérvárosi kapcsolata és hogyan jutottak el idáig?
- Xuzhou város a Központi Bizottságtól  lehetőséget kaptak arra, hogy az Európai Unión belül két tetszőleges országban testvérvárosi kapcsolatot létesítsenek, és az egyiknek Magyarországot, illetve Érdet választották. A külképviseleten keresztül kerestek meg minket ezzel a kérdéssel, és kifejtették, hogy mely területeken szeretnének velünk közelebbi kapcsolatot létesíteni. Ilyen volt például a kultúra és a gazdaság területe is. A felkérést megtárgyaltuk és a közgyűlés úgy döntött, hogy vegyük fel velük a kapcsolatot. 2011.nyarán egy kínai delegáció érkezett hozzánk és hivatalosan is aláírtuk a megállapodást. Ezt a későbbiekben a Központi Bizottságnál még érvényesíteni kell, erre nagy valószínűséggel még idén az első negyedévben sor kerülhet.

Xuzhou

2011. nyarán egy kínai delegáció érkezett Érdre, ahol hivatalosan is aláírták a testvérvárosi megállapodást


- Érdre már több delegáció is érkezett Xuzhou-ból. Kik látogattak Önökhöz?

 Segesdi János  Érd

- Két delegáció érdezett eddig városunkba a kínai testvérvárosunkból, mindkét esetben más-más képviselőkkel, de mind a két esetben Alpolgármester úr vezette a hat fős küldöttséget. Xuzhou elég nagy lélekszámú településnek számít - legalábbis a magyarországi viszonyokhoz képest -, hiszen 2,5 millióan laknak a városban, a vonzáskörzettel együtt pedig a lélekszám meghaladja a 10 milliót is. Ezért külön külképviselettel, ipari-, kereskedelmi és egyéb hivatalokkal rendelkeznek, amelyek országos méretű feladatokat látnak el. Ennek okán a nehéz gépipartól elkezdve az egészségügyön át egészen a kultúra területéig érkeztek képviselők, szakemberek ezen látogatások alkalmával.

- Érdről tett már látogatást delegáció Kínába, vagy tervezik a közeljövőben?
- Mi nem voltunk még náluk. A testvérvárosunk vezetői úgy tervezik, hogy amikor megérkezik a már említett megállapodás jóváhagyása a legfelső fórumokról, akkorra meghívnának minket és ünnepélyes keretek között kerülne ratifikálásra a szerződés.

- Miben tudna, illetve szeretne a két város együttműködni a jövőben? Érd mit tud nyújtani keleti "testvéreinek"?
- A kapcsolatfelvétel során mi is megismertettük Xuzhou képviselőit Érd lehetőségeivel. Ők ezeket az anyagokat kiértékelik és ez után jelölik meg azokat a területeket, amelyeket ők favorizálnának. Mi nagy reményeket fűzünk ahhoz, hogy az elmúlt időszakban végrehajtott fejlesztéseink kapcsán az ipari beruházások számára is vonzó lehet Érd. Amennyiben ez megtörténne, úgy egyéb más területek is fejlődésnek indulnának, hiszen akkor már egy olyan élő kapcsolat jönne létre a befektetőkön keresztül, ami finanszírozhatóvá tenné azt, hogy akár kulturális együttműködés keretében bemutathassuk egymásnak azokat az értékeket, amelyek nekik és nekünk is érdekesek lehetnek.

MCOnet