Kína - Testvérvárosok

Fucsou és Szeged együttműködési megállapodást írt alá

Fucsou és Szeged együttműködési megállapodást írt alá


Szeged egyre aktívabban építi kínai kapcsolatait. Weinan városával 1999-ben, míg Sanghajjal  2008-ban létesült testvérvárosi viszony, 2013. júniusában pedig a 7 milliós Fucsouval kezdeményezett együttműködést.A két város első embere a napokban találkozott hivatalosan Magyarországon, majd a kínai delegáció tagjai rövid városnézés után a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetébe látogattak.

 Fucsou

A 7 milliós Fucsouval kezdeményezett együttműködést Szeged


A Városháza dísztermében találkozott Szeged önkormányzatának vezetője és a kínai nagyváros első embere, Yang Yi-min, ahol egy szándéknyilatkozatot írtak alá a két település közös, főként gazdasági együttműködéséről.

Weinan


Yang Yi-min, a Kína délkeleti partjainál fekvő tartományi székhely, Fucsou (Fu Zhou) városának polgármestere szerint is több területen látják az együttműködést a magyar várossal: pl. az informatika, logisztika és a gépgyártás. Az is kiderlt, hogy július végén mintegy 100 fucsoui cégvezető érkezik Szegedre, együttműködést remélve.

Weinan és Szeged több mint 10 éve ápol testvérvárosi kapcsolatot, de Sanghajjal is felcették a kapcsolatok, és elsősorban egyetemi, kutatási területen indult el az együttműködés. A Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Szegedi Tudományegyetem létesített kapcsolatot sanghaji partnerrel. A Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövetének részvételével azóta megnyitották a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetét is.

-csa-