Kína - Testvérvárosok

Kiskőrös és a kínai Zhenjiang közötti kapcsolat Petőfi Sándornak köszönhető

Kiskőrös és a kínai Zhenjiang közötti kapcsolat Petőfi Sándornak köszönhető

2011. augusztus 12-én a kínai Zhenjiang városában, a hosszas előkészítést követően a Kiskőrös és Zhenjiang város polgármestere aláírta a városaik közötti testvérvárosi szerződést. Ezzel kapcsolatban kérdeztük Kiskőrös polgármesterét, Domonyi Lászlót.

-  Hogyan jutottak el idáig?
- A testvérvárosi szerződés aláírását hosszas előkészületek előzték meg. Első ízben partnerkapcsolati szerződést kötött a két város 2010. április 26-án, majd ezt követően tavaly nyáron, 2011. augusztus 12-én aláírásra került a tényleges testvérvárosi szerződés a két város között. Zhenjaing polgármesterével úgy gondoljuk, a két város közötti kapcsolat Kiskőrös város szülöttének, Petőfi Sándornak köszönhető, akinek műveit a kínai általános iskolákban is tanítják, mivel a költőt és a munkásságát rendkívül nagyra becsülik.

 Domonyi László,

Domonyi László, Kiskőrös Város Polgármestere, valamint Li Guo Zhong zhenjiangi általános titkár Petőfi arcképével


- Mit érdemes tudni Zhenjiang-ról?
- Zhenjiang a Jangce folyó mentén helyezkedik el, Kína egyik legdinamikusabban fejlődő részén, a Jiangsu tartományban található . A közel hárommilliós nagyságú város egyébként gazdaságilag kiemelkedő szerepet tölt be az adott régióban, Sanghajtól, a tartomány fővárosától mindössze 230 km-re fekszik. A testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően folyamatosan kapunk meghívásokat a térségben megrendezett nemzetközi kiállításokra, vásárokra.


- Miben kíván a két város együttműködni a jövőben?
- Nemcsak gazdasági és kereskedelmi részeket tartalmaz a testvérvárosi szerződés, hanem a művészeti, kulturális, oktatási és sport területekre is kiterjesztjük az együttműködést. Jelenleg kidolgozás alatt áll, hogy az egyes területeken hogyan kívánjuk hasznosítani a kapcsolatokat. Elsősorban a kiváló minőségű boraink keltették fel a kínai városvezetés figyelmét, de az élelmiszeripar is olyan ágazat, amelyben történtek lépések az együttműködés érdekében. A borainkon kívül elnyerte tetszésüket a Petőfi-pálinkánk és az almalevünk is. A közös együttműködés lehetősége szintén felmerült ezen termékek kapcsán – bár még csak egyelőre az említés szintjén. Párbeszéd kezdődött arról is, hogy a Petőfi név mögé, egységes arculattal egy italsorozatot készítsünk, amely megkönnyítheti a magyar termékek terjedését Kínában.

Nem szabad elfeledkezni azonban az energetikai fejlesztésekről sem, hiszen a jövő ebbe az irányba mutat. A fejlődéssel lépést kell tartani, ezért szükség van mélyebb kapcsolati rendszert kiépítésére az energiahatékonyságra és - takarékosságra, illetve a megújuló energia termelésre és használatára irányuló fejlesztésekre való tekintettel.

Domonyi László,

Domonyi László, Kiskőrös Város Polgármestere, valamint Li Guo Zhong zhenjiangi általános titkár aláírta a két város közötti testvérvárosi szerződést


- Mi az „Internatioanl Desk" program célja?

- Az „Internatioanl Desk” program célja, hogy Zhenjiang testvérvárosai közötti szoros gazdasági együttműködés épülhessen ki, melynek érdekében Zhenjiang minden testvérvárosa – köztük Kiskőrös is – vállalta, hogy egy-egy irodát állít fel, amelyben a kor informatikai lehetőségein keresztül biztosítja a különböző országokban lévő testvérvárosok gazdasági érdekeinek megvalósulását. Mindez olyan előnyökkel járhat városunk számára, amely által újabb kapcsolatokat teremthetünk más országok gazdasági képviselőivel. Az iroda megnyitásáig folyamatosan foglalkozunk az együttműködés részletes kidolgozásával.

- Mik az idei tervek? Lehet-e számítani esetleg delegáció érkezésére, vagy kiutazására?
- Legutóbb a kiskőrösi delegáció látogatott el Kínába, így idén a zhenjiangiak látogatására számítunk.

Figyelembe kell venni természetesen a rendkívül nagy távolság és a jelentős utazási költségeket is, de a meghívást természetesen eljuttatjuk a zhenjiangi városvezetés részére.


MCOnet-KT