Kína - Testvérvárosok

Mátészalkának kínai testvérvárosa lehet - interjú Szabó István polgármesterrel

Mátészalkának kínai testvérvárosa lehet - interjú Szabó István polgármesterrel

A kínai Heilongjiang Tartomány delegációja nyíregyházi látogatásának egyik oka az volt, hogy a tartományban található Yichun Önkormányzat szeretne magyar testvérvárost találni. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat vezetése Mátészalkát ajánlotta a kínai városnak. A találkozó után Szabó István polgármestert kérdeztük.

Mr. Zhang Ye-vel,

A Mr. Zhang Ye-vel, Yichun város alpolgármesterével folytatott megbeszélésen zabó István mátészalkai polgármester


- Mi történt a megbeszélésen?
- A Mr. Zhang Ye-vel, Yichun város alpolgármesterével folytatott megbeszélésen jelképesen az első kézfogáson túljutottunk, valamint azon a kölcsönös bemutatkozáson, amin megismerhettük egymás jellegzetességeit, hogy mi jellemző saját településünkre.

Szabó Istvánt

Szabó Istvánt, Mátészalka polgármesterét kérdeztük a kínai testvérvárosi kapcsolatról

 


-  Mi jellemző Yichun városra, Mátészalka leendő testvérvárosára?
- A méretbeli különbségek elképesztőek, hiszen Mátészalka Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 2. legnagyobb városa 18 ezer lakossal, mégis eltörpül az 1,27 milliós lélekszámú Yichun mellett.  34 ezer négyzetkilométernyi terület az, ami a város környékét alkotja, amely 87,5%-ban erdősített terület. Mindebből következik, hogy a mezőgazdaság és ezen belül is az erdőgazdálkodás domináns a környéken. Az erdőgazdálkodáshoz kötődő speciális növényi kultúra és ennek feldolgozó ipara jellemzi ezt a területet. Ez képezheti az együttműködés alapját, ahogyan ezt Alpolgármester úr is kinyilvánította. Örömmel vennék, hogy ha az erdőgazdálkodási szakember képzés területén is együttműködés jöhetne létre a két város között, hiszen Mátészalkán működik a megye legnagyobb tiszta profilú mezőgazdasági képzőintézménye.

Mr. Zhang Ye, Yichun város alpolgármestere

Szabó István: "Jelképesen az első kézfogáson túljutottunk"

 


- Hogyan tovább? Mi a következő lépés az együttműködés konkrétumainak kialakításában?
- Ez a jövő türelmes lépéssorozatait kívánja. Ahogyan ezt tartományi Alelnök úr is jelezte, az első lépés történt most meg, az ismerkedés. Ha egy kicsit visszatekintünk, akkor Kína és a nyugati világ, benne Európa és Magyarország közötti nyitás is egy lassú, és türelmet igénylő folyamat. A konkrét együttműködések kialakításában úgy gondolom esetünkben is szükség van a türelemre és egymás kölcsönös megismerésére, hiszen nagyon eltérő kultúrákról beszélünk. Ugyanakkor úgy tapasztalom, hogy egy igen jelentős nyitottság mutatkozik meg a kínai partnerek részéről, és azt gondolom élni kell ezzel a lehetőséggel, és hasonló nyitottsággal, hasonló barátságos megközelítéssel eredményeket érhetünk el.


MCOnet-KT