Kína - Testvérvárosok

Munkahelyteremtést és befektetést remél Nagykőrös a kínai testvérvárosi kapcsolattól

Munkahelyteremtést és befektetést remél Nagykőrös a kínai testvérvárosi kapcsolattól

A hétmilliós kelet-kínai Suzhou város 600 ezres lélekszámú központi (Wuzhong) kerületének vezetőjével írt alá nemrégiben szándéknyilatkozatot Dr. Czira Szabolcs polgármester a későbbi együttműködés reményében. A magyar település vezetőjét kérdeztük testvérvárosi kapcsolat részleteiről.

Dr. Czira Szabolcs,

Dr. Czira Szabolcs, Nagykőrös polgármestere nyilatkozott a Kína Online-nak- Meséljen kérem a szerződéskötés részleteiről!

- Suzhou település invitálására Nagykőrös város küldöttsége áprilisban tett látogatást Kínában. Vendéglátóink ezen időszakban a város napja alkalmából nagyszabású rendezvénysorozatot tartottak. Ezen jeles esemény részeként került sor Suzhou város Wuzhong kerülete és Nagykőrös városa közötti szándéknyilatkozat aláírására. Célunk egy olyan testvérvárosi kapcsolat kialakítása, mely gazdasági alapokon nyugszik és az együttműködés munkahelyteremtés, befektetések formájában is megnyilvánul.

Dr. Czira Szabolcs

A hétmilliós kelet-kínai Suzhou város 600 ezres lélekszámú központi (Wuzhong) kerületének vezetőjével írt alá nemrégiben szándéknyilatkozatot Dr. Czira Szabolcs polgármester


- Mit érdemes tudni Wuzhongról?
- Mivel a Kelet-Kínában található Suzhou esetében egy több mint 2500 éves múltra visszatekintő településről beszélünk, melynek Wuzhong az egyik kerülete, így vélhetően teljesen kimerítő választ ezen kérdésre igencsak terjedelmesen lehetne adni. A szándéknyilatkozat aláírásakor szerzett tapasztalatok alapján egy rendkívül rendezett, tiszta és hatalmas fejlődésen keresztül menő kerülettel sikerült egymásra találnunk. A vezetők tisztelettel fogadták a nagykőrösi delegációt, nem éreztetvén sem gazdasági, sem pedig lakosságszámbeli fölényüket, sokkal inkább a városunk és országunk iránti érdeklődésük tűnt ki a megbeszélések, találkozók során. A kommunikációban és a kulturális szokásokat illetően hatalmas segítséget nyújtott számunkra a Pekingi Magyar Nagykövetség, amiért rendkívül hálásak vagyunk. Bízunk benne, hogy a szándéknyilatkozat aláírásával megtett első lépést jónéhány követi majd és egy gyümölcsöző együttműködés jön létre Wuzhong és Nagykőrös között.

Nagykőrös

A kínai partner elfogadta Nagykőrös meghívását, így a közeljövőben ők is  bemutathatják a várost

 - Milyen együttműködést látnak reálisnak?
- Elsősorban gazdasági kapcsolatot szeretnénk kialakítani. Nem titkolt célunk, hogy a kialakuló testvérvárosi kapcsolatnak új nagykőrösi munkahelyekben megnyilvánuló beruházások megvalósulása is az eredménye legyen. Mint említettem Wuzhong egy rendkívül gyors ütemben fejlődő kerület, jól látható, hogy komoly elképzelésekkel néznek a jövőbe. Ezeknek pedig az is része, hogy Kínán kívül találjanak befektetési lehetőséget. Nagykőrös hagyományai és adottságai révén több olyan lehetőséget is kínál, melyre úgy érezzük, igény van Kínában. Hiszünk benne, hogy a gazdasági kapcsolatok által az emberekben megjelenik majd a másik nép mentalitása, kultúrája iránti érdeklődés is és így kiteljesedhet ez a testvérvárosi kapcsolat. A kerület vezetője elfogadta Nagykőrös meghívását, így reméljük a közeljövőben mi is bemutathatjuk országunkat, városunkat.


MCOnet-KT