Kína - Testvérvárosok

Orosházi delegáció látogatott el testvérvárosuk, Panjin ipari fejlesztési zónáiba

Orosházi delegáció látogatott el testvérvárosuk, Panjin ipari fejlesztési zónáiba

2013. nyarán Orosháza testvérvárosába a kínai Panjinba látogatott egy delegáció a településről. Ezzel kapcsolatban kérdeztük Zalai Mihály alpolgármestert, a küldöttség vezetőjét.


Zalai Mihály

- Kik kísérték el a kínai útra?
- A delegáció tagjai a következők voltak:
  • Békési Albert kereskedelmi igazgató, Linamar Hungary Zrt.
  • Frankó Gábor ügyvezető igazgató, Cerlux Ipari és Kereskedelmi Kft.
  • Furus Károly  kereskedelmi igazgató, OrosházaGlass Kft.
  • Gál Imre vezérigazgató,  Alföldi Kohászati és Gépipari Zrt.
  • Gyucha Mariann gazdasági igazgató, Merian Foods Kft. Orosháza
  • Jankovné Héjas Katalin kirendeltség vezető, Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ
  • Lustyikné Dr. Papp Anikó hivatalvezető, Orosháza Járási Hivatal
  • Nyári Sándor üzletfejlesztési vezető, Olajgép-Tec Kft.

- Milyen apropóból látogattak el Kínába?

- Panjin és Orosháza 2006 óta testvértelepülések. 2013 májusában járt Orosházán a kínai település küldöttsége, és kapott Orosháza Város Önkormányzata hivatalos meghívót egy egyhetes látogatásra, melyen 15 főt fogadott, és látott vendégül a kínai város.

Panjin városvezetése

Panjin városvezetése hivatalosan fogadta Orosháza delegációját- Miben szeretnék fejleszteni testvérvárosi kapcsolataikat? Milyen lehetőségeket látnak a jövőben?
- Látogatásunk során meglátogattuk Panjin ipari fejlesztési zónáit, többek között azt a kiemelt tartományi projektet is, amely keretén belül egy 100 km2-es ipari park épül a várostól délre található területeken. Számos ipari és mezőgazdasági üzemet nézhettünk meg, és konferenciát is szerveztek vendéglátóink azért, hogy Orosházát és a város cégeit bemutathassuk. Pekingben lehetőségünk volt a Magyar Nagykövetségen Kusai Sándor nagykövet úrral és Szabó Péter külgazdasági tanácsadóval közel 3 órát tárgyalni a kínai gazdasági lehetőségekről. Zhang WenJin Úrral,  a Panjini Kereskedelmi Kamara elnökével aláírtunk egy memorandumot, amelyben kifejtettük a jövőbeli együttműködés fő irányait.  A közeljövőben delegációk küldésével és fogadásával szeretnénk szorosabbá tenni a kapcsolattartást. Kétirányú, kölcsönös befektetések előmozdítását kívánjuk elérni a két település gazdasági szereplői között. Panjinnak szándékában áll Orosházán éttermet és kereskedelmi irodát nyitni, Orosháza, Gyopárosfürdő városa pedig a turizmus, gyógyturizmus fejlesztésében érdekelt. Megállapodtunk abban, hogy a kölcsönösen segíteni kívánjuk egymás településein a kínai és a magyar nyelvek oktatását.

Zhang WenJi,  a Panjini Kereskedelmi Kamara elnöke és  Zalai Mihály alpolgármester

Zhang WenJi,  a Panjini Kereskedelmi Kamara elnöke és  Zalai Mihály alpolgármester aláírt egy memorandumot, amelyben kifejtették a jövőbeli együttműködés fő irányait- Érkezik vagy utazik újabb delegáció az elkövetkező időszakban?
- A kínai testvérvárosba október második felében várnak újabb orosházi küldöttséget, és a távol-keletről is érkeznek majd hozzánk üzletemberek a következő hónapokban. Fontosnak tartjuk a látogatások szervezésénél, hogy a gazdasági szereplők a jövendőbeli partnereikkel találkozhassanak, ezért alapos előkészítő munkát folytatunk az orosházi cégekkel közösen minden út előtt.MCOnet-KT