Kína - Testvérvárosok

Perkáta kínai kapcsolata 52 éves múltra nyúlik vissza

Perkáta kínai kapcsolata 52 éves múltra nyúlik vissza

Somogyi Balázs polgármester kínai kapsolataikat firtató kérsésünkre elmondta: testvérvárosuk Huaxiang, amely Peking Fengtai nevű kerületének egyik városrésze. Tehát Perkáta hivatalos partnere bármilyen hihetetlen is, de Peking!


- Perkáta rendelkezik talán a legrégebb óta kínai kapcsolatokkal. Mesélne a kezdetekről?

Somogyi Balázs polgármester

- Perkáta kínai kapcsolata 52 éves múltra nyúlik vissza. A Kínai Népköztársaságból az akkori Sztálinvárosba érkező delegáció az ipari kapcsolatok mellett mezőgazdasági kapcsolatot is keresett, és a közeli Perkátára esett a választás. Több szempontból is szerencsés választás eredményei lettünk. A kapcsolat annak ellenére, hogy 2001-ben lett csak hivatalos testvérvárosi szerződés, mindvégig a település számára is látható volt. Egyrészt a termelőszövetkezeti egyesítés után a "nagy" perkátai téesz a 1960-as évek eleji kapcsolatfelvétel okán felvette a Magyar-kínai Barátság TSZ nevet. Ez volt a település legnagyobb foglalkoztatója a rendszerváltásig. Másrészt a kapcsolat számos módon kapcsolódott a kultúrához és az oktatáshoz, kiállításásokon, rendezvények, delegációs látogatásokon keresztül.  A kapcsolatunk ismérvei miatt sokan több szempont miatt is felkapják a fejüket, hiszen a jelenleg kínai testvérkapcsolattal rendelkező magyar nagyvárosok és megyék közül lakosságszámunknál fogva kilógunk. A kapcsolatunk régi volta is sokakat megdöbbent. A legmeglepőbb pedig az, amikor megkérdezik, hogy ki a kínai partnerünk, és erre a válasz, hogy Huaxiang, amely Peking Fengtai nevű kerületének egyik városrésze. Tehát a mi hivatalos partnerünk Peking.

- 2001. augusztus 11-én (szombaton), Harkányban írták alá Perkáta és  Huaxiang (Kína) polgármesterei a testvérvárosi szerződést. Milyen hozománya van a több mint 10 éves együttműködésnek?

- A testvérvárosi szerződés aláírása protokolláris aktus volt, ahogy az előbb említettem a szerződés nélkül is a település is részt vett a kapcsolatban. A szerződés létrejötte egy reális lépés volt, mivel a jelenleg is működő Magyar-kínai Barátság MSZ Zrt. lehetőségei, potenciálja csökkent és ezért az akkori vezérigazgató, egyben helyi képviselő felvetette az önkormányzatnak a hivatalos települési szintű kapcsolatfelvételt. 2001 óta az együttműködés bővül, amely az elmúlt 5 évben még inkább hangsúlyos lett, aminek fő oka, Kína világpolitikai térnyerése. Tudjuk azt, hogy a mi szerepünk a kínai gazdaság felívelése nélkül sokkal kisebb lenne. Ebben viszont mi, a szintén kicsi (250.000 fős városrész) partnerünkkel aktív szerepet kívánunk betölteni, amely jelképezi a történelmi hagyományokon kívül a két nép kulturális és gazdasági kapcsolatait is. Híd szeretnénk lenni közösen Huaxianggal példaértékű kapcsolatunkon keresztül.

Somogyi Balázs


Gazdasági téren a kapcsolat még nem hozott eredményeket, de a kulturális és cserekapcsolatokon terén már vannak eredményeink. 2008-ban például a pont az alapító Magyar-kínai Barátság MSZ Zrt. közvetítésével 3 mezőgazdasági szakirányú egyetemista tölthetett el több hetet Huaxiangban. A testvérvárosunk jellemzője, hogy jelentős mezőgazdasági (virág, zöldség, gyümölcs) központ Peking környékén. Emellett az idén zajlott az első Kínával foglalkozó tanulmányi verseny Perkátán Ki tud többet Kínáról? címmel, amelynek nyertesei helyet kapnak a fiatalokról szóló csereprogram első turnusában. Ezen kívül Pavlicsek Zsolt helyi tanár Úr vezetésével számos szakkör (tanulmányi és harcművészeti) zajlik már évtizedek óta Perkátán. Az elmúlt években levő eredményeink és a kapcsolatunk miatt most már távolabb is kikérik a tanácsainkat. 2010-től tagja vagyok a Fejér Megyei Közgyűlésnek is, amelynek szintén van kínai kapcsolata, Jilin tartománnyal. Ennek a kapcsolatnak az élővé tételén is dolgozunk, hiszen a 90-es évek közepén alapított kapcsolatban fordulópont volt, hogy 2011 januárjában ellátogattunk Jilin tartományba és azóta már 3 jilini érdekeltségű delegáció is járt Fejér megyében.

- Huaxiang vezetése és Somogyi Balázs perkátai polgármester nemrég írásban rögzítette, hogy kölcsönösen egy-egy kiállítótermet hoznak létre, ahol bemutatják egymást, tágabban pedig Kínát, illetve Magyarországot. Ez megvalósult, vagy még a jövő zenéje?
- 2011-ben járt utoljára perkátai delegáció Huaxiangban, ekkor tájékoztatást adott az új települési vezetés, hogy előkészítettek egy projektet, amely kb. 5 millió jüan költségvetésű és céljuk, hogy egy kb. 1.500 négyzetméteres kiállítóteret valósítsanak meg, amelyben a magyar kapcsolatnak is helyet adnának, és ez egy ragyogó helyszín lenne a pekingi belváros közelsége miatt a magyar kultúra megismertetésére Kínában. A látogatáson még csak országgyűlési képviselőként vett részt L. Simon László kulturális államtitkár Úr is, aki azóta is kiemelt figyelemmel követi a kínai kapcsolatunkat.

Somogyi Balázs polgármester


Perkáta terve, hogy a tulajdonában levő Győry-kastélyt, amely jelenleg a művelődési házunk és könyvtárunk a kínai-magyar kapcsolatok jegyében hasznosítsunk. A régiós pályázatban benyújtottuk a Magyar-kínai Kulturális Központ és Találkozóhely kialakítása címmel a Közép-dunántúli Régióhoz turisztikai attrakció kialakítása című kiírásban. A pályázat keretén belül a kastély főépület felújításán túl az épület hasznosítása a kínai kultúrára épülne. Amennyiben sikerrel jár a pályázat állandó kiállítás valósulna meg Huaxiang történelméről és a Kínai népköztársaságról és alkalmas időszaki kiállítási helyszínek és terek lennének a kínai kultúra bármely területére a kalligráfiától a gasztronómián keresztül a harcművészetekig. Bízunk benne, hogy mind a huaxiangi, mind a perkátai fejlesztés hamarosan megvalósul.

- Milyen további terveik vannak a jövőre nézve?
- A következő feladatunk a diákcsereprogram beindítása és elsőként Huaxiangban való megvalósítása. Emellett az előző kérdésben megválaszolt feladatok részletes előkészítése.

Távlati céljaink is vannak. Szeretnénk tényleges kapcsolatot kiépíteni az ELTE-ne működő Konfuciusz Intézettel, amellyel együttműködési megállapodást írtunk alá a pályázat kapcsán. Szeretnénk az első általános iskolai partnerintézménnyé válni. A nyelvoktatás bármilyen szinten (iskolai, felnőtt) előkészítés alatt áll. Amennyiben pedig a pályázatunk sikerrel jár, akkor rendelkezésére állunk az egész országnak, hogy tapasztalatainkat átadjuk.

MCOnet-KT