Kína - Testvérvárosok

Testvérvárosi keretmegállapodás : Magasabb szintre emelkedett Kalocsa-Shenzen kapcsolata

Testvérvárosi keretmegállapodás : Magasabb szintre emelkedett Kalocsa-Shenzen kapcsolata


Török Ferenc polgármester személyes meghívást kapott a Shenzhenben rendezendő China Hi-Tech Fair kiállításra, mely Kína legnagyobb technológiai seregszemléje. A kalocsai delegáció útjának célja közt első helyen szerepelt a Kalocsa és Shenzen közötti testvérvárosi megállapodás létrehozása.

Fellegi tamásAz eseményen Magyarországot kormányzati szinten Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok összehangolásáért felelős kormánybiztos képviselte, aki Li Jinzao kereskedelmi miniszterhelyettessel, Vang Jang (Wang Yang) Kuangtung (Guangdong) tartományi ügyvezető kormányzóval, Hszü Csin (Xu Qin) Shenzheni polgármesterrel és más kínai állami vezetőkkel közösen nyitotta meg a fórumot november 16-án, Kína hi-tech központjában. A megnyitón jelen volt Török Ferenc polgármester is, aki a kiállítás keretében újabb vállalati vezetőkkel és Shenzhen város polgármesterével Hszü Csinnel (Xu Qin) is találkozott.

Török FerencKína legnagyobb hi-tech kiállításának keretén belül újabb helyi vállalatok megismerésére nyílt alkalom, melynek során újabb céggel történt kapcsolatfelvétel. Kalocsa Város Önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be a TIOP-hoz, melynek eredményeként a helyi oktatási intézményekben interaktív táblák elhelyezésére nyílik lehetőség. A kiállításon több interaktív táblát gyártó céggel is megtörtént a sikeres kapcsolatfelvétel, melynek eredménye, hogy az egyik cégnél gyárlátogatáson is volt a kalocsai delegáció. A megbeszélések során a cég beszámolt a táblák gyártása kapcsán egy Kelet-európai központ létrehozásának tervéről is. A kialakulóban lévő gazdasági, kulturális kapcsolatok pozitív irányba való fejlődése kapcsán a cég fontolóra veszi a kalocsai beruházás lehetőségét is.


Török Ferencce

A kiállításon több interaktív táblát gyártó céggel is megtörtént a sikeres kapcsolatfelvétel, melynek eredménye, hogy az egyik cégnél gyárlátogatáson is volt a kalocsai delegáció

Kína


A Shenzhen főjegyzőjével folytatott tárgyalásokon a főjegyző arról tájékoztatta a kalocsai polgármestert, hogy folyamatban van azon shenzheni cégek összegyűjtése, akik a jövőben Közép-Kelet-európai régióban szeretnének gazdasági befektetéseket megvalósítani. A shenzheni önkormányzat e vállalkozók támogatása érdekében egy 100 millió eurós alapot hozott lére. A főjegyző minden segítséget megad önkormányzatunk számára ahhoz, hogy a Magyarországon belül befektetni kívánó cégek figyelmét felhívják Kalocsára.

A kalocsai delegáció tagja volt egy pénzügyi szakember, aki több banknak és alapkezelőnek volt európai regionális vezetője. A szakember segítséget nyújt Kalocsa és Shenzhen gazdasági, pénzügyi kapcsolatainak kiépítésében. Bíztató tárgyalásokat folytatott Kína legnagyobb alapkezelő és kockázati tőkebefektetőjével, mely során szóba kerültek Közép-Kelet-európai, magyarországi és kalocsai befektetések finanszírozási lehetőségei.

shenzenA kalocsai delegáció útjának célja közt első helyen szerepelt a Kalocsa és Shenzen közötti testvérvárosi megállapodás létrehozása. Az út során megtörtént az ezzel kapcsolatos keret megállapodás aláírása. A most aláírt egyezmény adja az alapját annak a testvérvárosi szerződésnek, amely a Magyarországi Pekingi Nagykövetségen keresztül a Kínai Központi Külügyi Bizottság jóváhagyásával fog létrejönni. A diplomáciai levelezés eredményeként a szerződést a közeljövőben aláírásával láthatja el a két fél. A testvérvárosi kapcsolat kialakítása kapcsán különleges megtiszteltetés érte Kalocsát. A Hi-Tech kiállításon került kihirdetésre, hogy mely termelő bora illetve pálinkája viselheti a „Shenzhen Itala” kitüntető címet. Ennek kapcsán Kalocsát együttműködő szakmai támogató partnerként tüntették fel, mely kapcsán a Kalocsa környéki bor és pálinkatermelőkkel szeretnék felvenni a kapcsolatot, hiszen e területen világhírű hungarikumokat állítunk elő.

Kalocsa-ShenzenAz út során Török Ferenc polgármester újabb tárgyalásokat folytatott YOU YUAN vállalat képviselőivel a Kalocsán történő gombafarm létrehozása kapcsán. Megtörtént a lehetséges beruházási területek ismertetése a kínai féllel, valamint egyeztetés folyt a beruházás műszaki tartalmára vonatkozóan, mely kapcsán elkezdődött a hazai és kínai mezőgazdasági szakértők bevonása. Ezzel párhuzamosan folynak a tárgyalások a projekt költségeinek hazai forrásból történő kiegészítésének lehetőségeiről is. A beruházáshoz szükséges terület kiválasztásáról decemberben születik majd döntés, amikor a vállalat képviselője a mezőgazdasági beruházás kapcsán a belgiumi felvásárlói piaci lehetőségekről történő egyeztetés után Kalocsára látogat.